MENIU

Kievul intenţionează să "recupereze" regiunile din estul Ucrainei, afirmă şeful diplomaţiei

<p>Kiev</p>

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a declarat marţi, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, că autorităţile de la Kiev intenţionează să "recupereze" regiunile din estul ţării, după alegerile separatiştilor de duminică.

"Câteva regiuni din estul Ucrainei se află, de fapt, sub controlul teroriştilor proruşi şi trupelor ruseşti. Dar ele sunt regiuni ucrainene, iar noi le vom recupera", a dat el asigurări, confirmând înăsprirea tonului de către preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, luni.

Şeful diplomaţiei ucrainene nu a făcut nicio precizare cu privire la o eventuală ofensivă militară, după ce ultimele înaintări ale trupelor guvernamentale, la sfârşitul lui august, s-au soldat cu înfrângeri usturătoare. După ce s-a aflat pe punctul de a înăbuşi rebeliunea, armata ucraineană s-a lovit - afirmă Kievul şi Occidentul - de susţinerea separatiştilor de către trupe ale armatei ruseşti, acuzaţii respinse de către Moscova.

Aşa cum a făcut Poroşenko luni, Klimkin a catalogat scrutinul de duminică - pe care Occidentul l-a condamnat, iar Rusia l-a recunoscut - drept o "încălcare majoră" a Protocolului de la Minsk, încheiat pe 5 septembrie între Kiev şi separatişti cu participarea Moscovei şi OSCE.

"Nu ştiu dacă putem să vorbim despre un eşec complet (al procesului de pace), dar recunoaşterea «votului» de către Rusia compromite grav aplicarea Acordurilor de la Minsk", a declarat el, îndemnând Occidentul să exercite "mai multă presiune" asupra Kremlinului şi să consolideze sancţiunile impuse.

Ministrul ucrainean a denunţat totodată "incursiunea repetată a numeroşi militari ruşi" în regiunile rebele din Donbas. "Forţele ucrainene sunt pregătite să apere ţara mai mult ca niciodată", a avertizat el în interviu, publicat pe site-ul Bild.

În Ucraina, la două zile de la scrutinul separatist, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare urmează să se întrunească pentru a aborda problema abrogării legii privind acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste, adoptate în sepembrie şi care le acorda acestora o autonomie foarte largă pentru o perioadă de trei ani.