MENIU

Juncker, avertisment pentru Grecia: Zona euro nu se va înclina în faţa premierului Tsipras

<p>Juncker, avertisment pentru Grecia: Zona euro nu se va &icirc;nclina &icirc;n faţa premierului Tsipras</p>

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat, luni, grecii să nu se aştepte ca zona euro să se încline în faţa cererilor premierului Alexis Tsipras, semn al confruntărilor în creştere pe tema datoriilor statului elen, potrivit Mediafax.

"Grecia nu trebuie să presupună că starea generală de spirit s-a schimbat atât de mult în zona euro încât va accepta necondiţionat programul guvernului Tsipras"”, a declarat Juncker, în timpul unei vizite în Germania.

Declarația președintelui Comisiei Europene vine după ce prim-ministrul grec a prezentat, duminică, în Parlamentul de la Atena, planurile sale de renunţarea la programul "crud" de austeritate și a exclus orice prelungire a programului de salvare de 240 de miliarde de dolari, care se încheie la sfârşitul acestei luni, şi s-a angajat, totodată, să încerce să obţină compensaţii de la Germania, legate de ocupaţia nazistă din Al Doilea Război Mondial.

Totodată, șeful CE, care s-a întâlnit cu Tsipras săptămâna trecută, la Bruxelles, a spus că nu se aşteaptă la un acord cu Grecia, înainte de summit-ul UE, de joi, sau reuniunea miniştrilor de Finanţe de miercuri.

"Nu cred că vom ajunge atât de curând la concluziile finale", a precizat Juncker la o reuniune a Partidului Social Democrat (SPD) german, organizată Nauen, Germania.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al SPD, participant la eveniment, a respiuns cererea lui Tsipras pentru compensaţii legate de ocupaţia nazistă a Greciei, afirmând că astfel de probleme au fost rezolvate în timpul negocierilor care au condus la unificarea Germaniei în 1990.

Întrebat dacă Germania va plăti compensaţii, Gabriel a spus că probabilitatea este zero.

Mai multe pe Mediafax.