MENIU

Jobbik cere "autonomie teritorială deplină" pentru maghiarii din Ucraina

<p>Jobbik &icirc;i răspunde lui Băsescu: Nu ne poate interzice prezenţa &icirc;n Rom&acirc;nia</p>

Partidul radical naţionalist Jobbik a cerut garantarea autonomiei teritoriale depline pentru minorităţile ungară şi ruteană din Transcarpatia, în vestul Ucrainei, a declarat luni parlamentarul Marton Gyongyosi, relatează MTI.

Jobbik îndeamnă membrii comunităţii internaţionale să exercite presiuni asupra conducerii interimare a Ucrainei pentru ca aceasta să oprească un proiect cu privire la serviciul militar în Transcarpatia, a anunţat adjunctul liderului grupului parlamentar al formaţiunii într-o conferinţă de presă.

El a cerut ca minorităţilor să le fie asigurat dreptul de a utiliza limba maternă, iar ca drepturile omului să le fie garantate de către ţara vecină.

"Conflictul, care aminteşte de Războiul Rece, s-a dezvoltat ca o consecinţă a susţinerii financiare, politice, morale şi cu informaţii secrete oferite de către Washington şi Bruxelles opoziţiei ucrainene şi ca un rezultat al provocării şi eforturilor de a submina sistemul", a apreciat liderul extremist.

În opinia Jobbik, conducerea interimară a Ucrainei nu este legitimă, deoarece aceasta nu a ocupat poziţiile în urma unei decizii suverane a oporului ucrainean, a subliniat Gyongyosi.

El a îndemnat Guvernul şi Ministerul de Externe ungare să acorde prioritate promovării intereselor naţionale ale Ungariei în loc să promoveze scopurile politicii euroatlantice.

Mai multe articole despre:
maghiari Ucraina autonomie Crimeea Jobbik