MENIU

Iulia Timoșenko: Crimeea a devenit a doua Transnistrie

Fosta șefă a Executivului ucrainean, Iulia Timoșenko, critică Legea privind înființarea unei zone economice libere, pe teritoriul Crimeii, despre care afirmă că va duce la crearea, în Ucraina, a unei a doua Transnistrii, informează agenția de presă ucraineană Ukrinform.

Mai exact, Timoșenko face referire la legea adoptată de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), promulgată de președintele, Petro Poroșenko, și care viza Crimeea, peninsulă din sudul Ucrainei, anexată în luna martie, de Rusia, fără ca autoritățile de la Kiev să-și poată exercita jurisdicția, potrivit Agerpres. În acest sens, Timoșenko a subliniat că în Crimeea nu funcționează normele internaționale, pe care Kievul s-a angajat să le respecte în fața comunității internaționale, prin prisma acestei legi.

Fosta șefă a guvernului ucrainean, în prezent lidera partidului Batkivșcina (Patria), a făcut aceste declarații în emisiunea ”Libertate de exprimare”, la postul de televiziune ICTV, în contextul campaniei electorale ce se desfășoară în prezent, în țară, în vederea legislativelor anticipate la 26 octombrie.

 

Pe de altă parte, Timoșenko a criticat planurile privind crearea unei zone-tampon în Donbas, în conformitate cu acordurile de la Minsk, încheiate la 5 septembrie între guvernul de la Kiev și reprezentanți ai rebelilor separatiști, cu medierea OSCE. Aceasta înseamnă, în opinia ei, practic o delimitare a graniței, care poate duce la apariția unui stat nerecunoscut cu legi și administrație proprii.

La 24 septembrie a intrat în vigoare legea privind crearea unei zone economice libere, în Crimeea, și particularitățile activității economice, în teritoriul ocupat temporar al Ucrainei, lege aprobată la 14 august de Rada Supremă.

 

Mai multe pe Agerpres