MENIU

Israelul lansează o amenințare cu moartea fără precedent

Israel este gata de un război cu Iranul, deși nu îl dorește

ISRAEL. Un înalt oficial al guvernului israelian a lansat un avertisment fără precedent la adresa președintelui sirian Bashar al-Assad.

ISRAEL. Yuval Steinitz, ministrul israelian al Energiei, a declarat, luni, că Israelul îl va ”lichida” pe preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, dacă acesta va permite Iranului să îşi extindă operaţiunile din Siria, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, citată de Mediafax.

”Israelul nu s-a implicat până acum în războiul civil din Siria. Dacă preşedintele Bashar al-Assad va continua să permită Iranului să efectueze operaţiuni pe teritoriul sirian, Israelul îl va lichida şi îi va răsturna regimul”, a declarat ministrul israelian al Energiei.

”Dacă Assad va permite Iranului să folosească baze militare din Siria împotriva noastră, să ne atace de pe teritoriul sirian, ar trebui să ştie că acela va fi sfârşitul pentru el”, a avertizat Steinitz.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între regimul Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi Iran, forţele opoziţiei şi grupuri militante şi teroriste, inclusiv organizaţia extremistă sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi. Consolidarea pozițiilor iraniene în Siria provoacă îngrijorare în Israel.

”Pe lista potențialelor conflicte de-alungul lumii, lupta dintre Israel și Iran în Siria este în top în acest moment”, a precizat un înalt oficial SUA pentru NBC News.

Israelul este tot mai temător de influența iraniană în Siria, au precizat oficialii americani. În vreme ce Rusia se ocupă de atacurile aeriene, Iranul este prezent acum la toate operațiunile militare de la sol în Siria.

În ultima vreme, Teheranul și-a sporit numărul de transporturi militare spre Siria. Au fost livrate de la arme mici până la rachete care au printre altele rolul de a lovi Israelul, cred oficialii SUA.

Oficialii americani cred acum că Israelul se pregătește de război și caută susținerea americană. Nu este prima dată când în Israel s-a luat în calcul o intervenție mai agresivă împotriva Iranului în Siria.

În timpul administrației Obama, oficialii SUA au aflat de acțiunile tot mai intense israeliene la sol, în Siria, împotriva Iranului și a Hezbollah.

În timpul ultimelor săptămâni, liderii militari israelieni s-au întâlnit cu omologii lor americani atât în regiune, cât și în SUA , căutând susținerea Washingtonului pentru acțiuni mai dure împotriva Iranului.

Săptămâna trecută, premierul israelian a ridicat miza conflictului cu iranul, acuzând direct Teheranul că și-a continuat programul nuclear, încălcând astfel acordul internațional pe această temă.

În vreme ce UE a pus sub semnul întrebării afirmațiile lui Netanyahu, SUA au subliniat că sunt convinse că Iranul a minţit în privinţa acordului nuclear.

 

Mai multe articole despre:
Israel Siria Bashar al-Assad