MENIU

IMAGINI EMOŢIONANTE Grecia acum şi Grecia atunci: de la zâmbete şi petreceri la lacrimi şi proteste

Negocierile eşuate dintre Guvernul Greciei şi creditorii internaţionali au falimentat ţara elenă şi au impus în rândul populaţiei o stare dramatică. Fotografiile realizate în ultima perioadă vorbesc de la sine, arătând schimbarea radicală a grecilor, de la oamenii petrecăreţi şi mereu cu zâmbetul pe buze la cei cu nervii la pământ, speriaţi de ziua de mâine.

Tabloul Greciei, cu casele alb-albastre care se asortează perfect cu apa mării, cu bătrânelul care pescuieşte în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze purtând pălăria lui norocoasă, cu dansurile tradiţionale şi petrecerile cu fast, este acum umbrit de sobrietatea şi drama rezultate în urma întâmplărilor politico-economice din ultima perioadă.

Pentru că nu a reuşit să-şi achite datoria către Fondul Monetar Internaţional (FMI), scadentă pe 30 iunie, Grecia este, tehnic, în incapacitatea de plăţi, începând cu 1 iulie. Ţara elenă are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

După eşecul plăţii datoriei la data limită de 30 iunie, a urmat închiderea băncilor şi limitarea retragerilor de la bancomate, la maxim 60 de euro.

Prăbuşirea sistemului bancar elen a adus în rândul locuitorilor Greciei o perioadă critică. Îngroziţi de efectele dramatice produse după depăşirea datei limită a plăţii datoriei către FMI, grecii au început să-şi facă provizii de alimente şi combustibil. Imediat după închiderea băncilor, mai multe supermarketuri au rămas goale, iar benzinăriile şi-au epuizat stocul de combustibil.

“NAI” creditorilor internaţionali

În urma negocierilor eşuate dintre Guvern şi creditorii internaţionali, cei peste opt milioane de greci au fost chemaţi, duminică 5 iulie, la referendumul iniţiat de premierul Alexis Tsipras, pentru a alege dacă sunt în favoarea sau împotriva condiţiilor propuse de creditorii internaţionali pentru continuarea programului de asistenţă financiară.

Astfel, la închiderea urnelor, dintre cei 62,51% de alegători 61,28% au respins măsurile propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronunţat în favoarea acestora. Ca urmare a rezultatului referendumului, Grecia se va întoarce, luni, la masa de negocieri.

Însă, până se va ajunge la o soluţie, populaţia elenă va trece printr-o perioadă dramatică, în care întrebarea care va predomina va fi “Oare cum va fi ziua de mâine?”.

Dovadă stau fotografiile care au fost realizate în ultima lună. Zâmbetele şi fericirea grecilor au dispărut, în schimb s-au instalat ura, drama şi lacrimile. Tineri care protestează, bătrâni care scandează mesaje dure la adresa Uniunii Europene, lupte între oamenii disperaţi şi forţele de ordine, cozi interminabile la sediile băncilor, aşa se poate descrie situaţia din acest moment.

Dramă şi disperare

Un bătrân care a stat la coadă, la sediul unei bănci, ore în şir pentru a-şi ridca cei 120 de euro din pensie, suma la care sunt limitaţi, cade epuizat în stradă şi începe să plângă neajutorat.

Oamenii protestează neîncetat, în speranţa unei schimbări pozitive pentru ţara lor. Grecii şi-au legat chiar şi lanţuri de gât, care să simbolizeze cât mai bine situaţia dramatică în care se află.

Mulţi dintre cei care participă la manifeste susţin cu lacrimi în ochi că nu mai au ce să mănânce şi că nu mai au lumină în case. Aceştia scandează lozinci şi cântece din perioada de rezistenţă antinazistă.

Forţele de ordine încearcă să liniştească mulţimea dezlănţuită, însă fără succes. Poliţiştii recurg într-un final la gaze lacrimogene şi scuturi de protecţie, iar grecii reacţionează violent. Străzile Atenei de altădată s-au transformat, acum, în adevărate câmpuri de război, pline de gunoaie, geamuri sparte, bâte, măşti de protecţie şi mii de oameni disperaţi.

Haosul a fost alimentat şi de demisia de luni a ministrului de Finanţe, Yanis Varoufakis. Acesta a afirmat, într-un comunicat de presă, că a fost informat că unii membri ai zonei euro ar prefera să fie absent la reuniunile miniştrilor de Finanţe, “o idee despre care premierul a considerat că l-ar putea ajuta să ajungă la un acord”. “Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi”, a precizat el.

Grecia speră, în acest moment, la o ofertă bună din partea creditorilor internaţionali, care să o readucă în zona euro şi care să pună punct acestei perioade incerte.