MENIU

Ghinion USA: al 13-lea "războinic" republican a "căzut" în cursa nominalizării pentru Casa Albă

Guvernatorul statului Louisiana, Bobby Jindal, și-a anunțat miercuri candidatura la învestitura republicană pentru alegerile prezidențiale din 2016. "Sunt candidat la președinția SUA", a postat potenţialul prezidenţiabil în vârstă de 44 de ani, pe contul său de Twitter, potrivit Agerpres. "Lucky" Bobby este al treisprezecelea pe lista Partidului Republican, care se pare că va deveni tot mai lungă.

Într-un discurs susținut în fața susținătorilor săi, în apropiere de New Orleans, Bobby Jindal s-a prezentat drept  singurul candidat care are o strategie "alternativă" la reforma din sănătate a actualului președinte,  așa-numita "Obamacare", pe care Jindal vrea s-o abroge.

Foarte critic la adresa politicii lui Obama față de gruparea Statul Islamic, el s-a pronunțat și împotriva căsătoriei între persoanele de același sex și contra actualei reforme a educației.

Cu o armă în mână pe scenă, lucky Bobby a criticat elita politică de la Washington, în special pe Hillary Clinton, "stagiara din culise" a lui Obama, dar și pe liderii propriului partid. "Mă prezint fără permis la sediul din Washington", a spus el, în aplauzele susținătorilor.

Fiu al unor imigranți indieni, dar convertit la catolicism, Bobby Jindal conduce statul conservator Louisiana din 2008. Este primul american de origine indiană care este ales guvernator al unui stat american.

Ceilalți 12 candidați, deja anunțați, sunt Jeb Bush, Marco Rubio, Ben Carson, Mike Huckabee, Rand Paul, Rick Perry, Ted Cruz, Carly Fiorina, Donald Trump, Lindsey Graham, Rick Santorum și George Pataki. Acestora ar urma să li se adauge și alții, precum Scott Walker și Chris Christie.

Alegerile primare sunt primul pas în alegerea candidatului din partea unui partid. În majoritatea ţărilor lumii, partidele numesc un singur candidat. În Statele Unite, însă, votanţii care îşi declară sprijinul pentru un partid sau altul aleg candidatul dintr-o listă.

Alegerile primare încep în ianuarie iar candidaţii se întrec între ei pentru a obţine nominalizarea din partea partidului. Selecţia finală are loc la conveţia naţională a partidului respectiv care se desfăşoară vara.

În cadrul alegerilor primare, votanţii îi aleg pe delegaţii la Convenţia partidului. În majoritatea cazurilor, delegaţii şi-au exprimat deja sprijinul pentru un candidat.

Candidatul care obţine majoritatea voturilor exprimate de delegaţi devine reprezentantul partidului în alegerile prezidenţiale.

Alegerile pentru preşedinţia marelui Aliat de peste Ocean au loc, întotdeauna, în luna noiembrie.