MENIU

Protest masiv în Gaza. 14 palestinieni morți și 350 răniți în ciocnirile cu armata israeliană

Protest masiv în Fâșia Gaza

Ciocnirile dintre protestatarii palestinieni din Gaza și militarii israelieni au luat o turnură tragică. Cel puțin 14 protestatari au murit și sute sunt răniți. 

Mii de palestinieni s-au ciocnit cu armata israeliană la granița Fâșiei Gaza, la începutul unui protest planificat să dureze mai multe săptămâni.

Cel puțin 14 palestinieni au fost ucişi şi peste 350 au fost răniţi vineri în Fâşia Gaza în ciocniri violente la frontieră între mii de manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni, marcând unele din cele mai sângeroase confruntări din ultimii ani din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, primul palestinian a fost ucis de tiruri de artilerie israeliene vineri dimineaţa, înainte de începerea manifestaţiilor. Ceilalţi protestatari au murit în confruntări cu armata israeliană în diferite sectoare din Fâşia Gaza.

Semiluna Roşie a anunţat că mai mult de 350 de protestatari au fost răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în apropierea barierei ce închide frontiera cu Gaza, care este cu regularitate scena unor ciocniri sângeroase între locuitorii enclavei palestiniene şi soldaţii israelieni.

Confruntările au izbucnit vineri dimineaţă când soldaţii israelieni staţionaţi la graniţă au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sute de palestinieni care încercau să se apropie de gardul de la frontieră.

Protestatarii palestinieni au aruncat cu pietre în forţele de securitate israeliene în timpul 'Marelui Marş al Întoarcerii' după ce un palestinian a fost ucis de tiruri israeliene în cursul nopţii. Armata israeliană a afirmat că forţele de securitate au răspuns în condiţiile în care cei doi suspecţi s-au apropiat de gardul de la frontiera cu Israelul din sudul Fâşiei Gaza.

Palestinienii din Fâşia Gaza au planificat un protest pe o durată de şase săptămâni, începând de vineri, pentru a-şi susţine cererea ca refugiaţii palestinieni să poată să se întoarcă în Israel.

Forţele israeliene de securitate au declanşat o stare de alertă, iar de-a lungul graniţei cu Fâşia Gaza au fost dislocaţi peste 100 de lunetişti. Armata israeliană a invocat motive de securitate pentru a instaura o zonă "fără trecere" în apropierea gardului de frontieră.

Mai multe articole despre:
proteste Israel Gaza palestinieni