MENIU

FT: Emmanuel Macron face o greșeală istorică și slăbește Uniunea Europeană

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, alături de Emmanuel Macron 

Un articol al board-ului editorial al Financial Times critică decizia lui Emmanuel Macron de a bloca începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord și Albania.

Veto-ul lui Emmanuel Macron împotriva deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania, săptămâna trecută, ar putea fi o eroare istorică, care slăbește Europa și îi subminează aspirațiile de a deveni o putere geopolitică, scrie Financial Times.

De fapt, subliniază FT, decizia Franței a lăsat blocul comunitar fără unul dintre instrumentele sale de politică externă, a subminat încrederea în promisiunile sale și a destabilizat zona balcanilor.

Macedonia de Nord și Albania primiseră o undă verde provizorie anul trecut, dar anul acesta, Franța a spus în mod repetat: ”Non!”.

Asta în ciuda faptului că ambele țări au făcut eforturi semnificative pe calea reformei, cea solicitată chiar de UE.

Macedonia de Nord, spre exemplu, a acceptat un compromis cu Grecia privind schimbarea numelui țării, care i-a nemulțumit pe naționaliști.

Premierul Zoran Zaev, un reformist adevărat, potrivit FT, a arătat un mare curaj și a investit capital politic, iar acum ar putea să își piardă funcția, după ce UE a refuzat să își asume promisiunile.

Argumentele lui Macron pentru decizia luată sunt două. Primul este că UE trebuie să-și întărească instituțiile și politicile actuale înainte de a primi noi membri. Al doilea este acela că procesul de extindere este problematic, oferă noilor membri beneficii din start și nu permite eventuala corectare a regreselor.

Argumentele, scrie FT, sunt valide, dar ambele probleme puteau fi rezolvate în timp, după deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări, care ar fi durat în orice caz în jur de 10 ani.

În cazul Albaniei, există problema crimei organizate, a mafiei care a ajuns să joace un rol important în unele țări UE. De aceea, îngrijorările Franței sunt împărtășite și de Danemarca sau Olanda.

Prin opoziția față de Albania, dar și față de macedonia de Nord, Franța arată însă că nu dorește de loc extindere.

Închizând ușa extinderii, Franța lasă UE fără un cadru credibil pentru relațiile cu vecinii, inclusiv pentru țări precum Moldova, Ucraina sau Georgia. Dacă UE nu își poate atrage vecinii pe o orbită stabilă, va avea probleme în a derula o politică externă autonomă pe plan global - un obiectiv important al parisului.

Dacă premierul Zaev va fi înlocuit de naționaliști în Macedonia de Nord, care se vor opune acordului cu Grecia și vor inflama pan-albanismul în întreaga regiune, Balcanii vor intra din nou într-o perioadă neagră, avertizează Financial Times.