MENIU

Parisul, asediat de vestele galbene. S-au folosit tunurile cu apă: zeci de răniţi, 1400 de arestări

Aproape 1.400 de oameni au fost arestaţi la Paris, după un nou protest organizat de mişcarea Vestele Galbene. Manifestanţii care au cerut demisia preşedintelui Macron au atacat forţele de ordine, care au răspuns cu tunuri de apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Un eveniment similar a avut loc şi la Bruxelles, acolo unde au fost arestaţi 70 de membri ai Vestelor Galbene. Autorităţile franceze au mobilizat la Paris aproape 90.000 de membri ai forţelor de ordine, inclusiv aproximativ 8.000 ofiţeri şi 12 vehicule blindate.

UPDATE 21.00 Aproape 1400 de persoane reţinute,dintre care 974 arestate preventiv, după protestele din Franţa. Aproximativ 70 de persoane, inclusiv şapte membri ai forţelor de ordine, au primit îngrijiri medicale în spitale, în urma unor răni suferite.

În urma protestelor care au avut loc, sâmbătă, în Franţa, la care au participat aproximativ 125.000 de persoane, au fost reţinuţi 1385 de oameni, dintre care 974 luaţi în custodie, a declarat ministrul de Interne, Christophe Castaner, potrivit cotidianului Le Figaro.

Ministrul a prezentat aceste date într-o intervenţie la ora locală 19:30 (ora României 20:30). "În acest moment, situaţia este sub control", a mai declarat oficialul francez.

Presa locală relatează că situaţia a revenit la normal în cea mai mare parte a Parisului, doar în nord-vestul capitalei, în Arondismentul 17, se mai înregistrează incidente violente.

Aproximativ 70 de persoane, inclusiv şapte membri ai forţelor de ordine, au primit îngrijiri medicale în spitale, în urma unor răni suferite în cursul protestelor de la Paris, a mai precizat Castaner.

Cele mai multe victime au suferit răni minore, astfel că au fost externate rapid, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţilor medicale din capitala Franţei.

UPDATE: 30 de persoane au fost rănite, în manifestațiile de astăzi din Paris.

UPDATE – Forțele de ordine franceze au intervenit cu vehicule blindate împotriva manifestanților din Paris. Protestatarii au incendiat mai multe containere de gunoi.

UPDATE Un protestatar a fost lovit de un vehicul în localitatea Morières-les-Avignon

Un bărbat a fost rănit după ce a fost lovit de o maşină care încerca să treacă printre protestatarii aflaţi în faţa unui magazin din localitatea Morières-les-Avignon din sud-estul Franţei, informează cotidianul Le Figaro, citând presa locală.

Potrivit postului LCI, bărbatul, care are între 50 şi 60 de ani, a fost transportat la spital.

UPDATE: Protestatarii vor să rupă gardurile ca să ajungă la Macron

Cativa protestatari se pozeaza cu blindatele armatei scoase pe strazile Parisului.

Protestatarii au incercat initial sa marsaluiasca pe bulevardul Champs-Elysees spre Palatul Elysee, insa au fost opriti de fortele de ordine. Asa ca sute de manifestanti au patruns pe strazile adiacente in incercarea de a evita cordonul de politie, insa au fost opriti cu gaze lacrimogene.

UPDATE Paris: Poliţia a reţinut deja peste 300 de persoane

Poliţia franceză a reţinut 320 persoane în Paris, sâmbătă, când se aşteaptă ca noi proteste ale „vestelor galbene” să aibă loc. 

Manifestaţiile anti-guvernamentale ale „vestelor galbene” de astăzi - numite „Actul patru” - au făcut ca unele staţii de metrou, Turnul Eiffel, muzeul Luvru şi mai multe magazine mari să fie închise, la fel şi numeroase restaurante.

În jurul orei locale 09.00, protestatarii s-au adunat la Arcul de Triumf din capitala franceză.

Potrivit canalului BFMTV, numărul total al arestărilor a ajuns la această oră la 320, pentru a fi prevenite violenţele. Sâmbăta trecută, la aceeaşi oră, doar şase persoane erau reţinute.

Autorităţile au luat măsuri importante de securitate, temându-se că protestele vor deveni violente pentru al doilea weekend consecutiv. 

„În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul creatorilor săi”, a spus ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.

El a precizat că în cazul celor care vor face noi distrugeri în oraş nu va exista niciun fel de toleranţă.

Opt mii de poliţişti securizează 14 zone de risc din Paris.

Situaţia este urmărită foarte atent în străinătate. Majoritatea capitalelor şi-au îndemnat cetăţenii să nu se expună. Bruxellesul, Praga şi Lisabona i-au sfătuit chiar să-şi amâne sejururile la Paris.

Magazine închise, spectacole anulate, meciuri de fotbal amânate, programul Téléthon şi traseului marşului în favoarea luptei împotriva modificărilor climatice au fost modificate - peste tot în Hexagon, iar dispoziţii excepţionale sunt în vigoare, ca măsuri de precauţie împotriva unei noi vâlvătăi de violenţe ca cele care au pătat manifestaţiile de la 1 decembrie.

”În ultimele trei săptămâni s-a născut un monstru care a scăpat de sub controlul celor care l-au creat”, a apreciat ministrul de Interne Christophe Castaner.

În faţa riscului unei noi explozii de violenţe, un dispozitiv poliţist ”excepţional” este desfăşurat pe tot teritoriul - din care fac parte 89.000 de membri ai forţelor de ordine, dintre care 8.000 la Paris.

În capitală, pentru prima oară după decenii, statul foloseşte în intervenţie "VBRG" - vehicule blindate pe roate ale Jandarmeriei. Grupul de Intervenţie al Jandarmeriei Naţionale (GIGN, o unitate de elită) şi filialele sale regionale au fost plasate în alertă consolidată.

Denunţând ”strategia haosului” a Guvernului, unul dintre reprezentanţii ”vestelor galbene libere”, Benjamin Cauchy, a îndemnat să nu se manifesteze la Paris, apreciind că această reuniune este ”o capcană”.

Eric Drouet, vizat de o anchetă după ce a instigat protestatarii să intre în Palatul Elysée, a îndemnat, de asemenea, ca ”Parisul să le fie lăsat spărgătorilor” şi ca cei care doresc să manifesteze să se ducă, în schimb, ”la periferia” pariziană.

Palatul Elysée a respins o delegaţie a acestor ”veste galbene” care se vor ”moderate”. O delegaţie de şase ”veste galbene libere”, între care şi Cauchy, au fost primite vineri, la ora locală 20.30 (21.30, ora României), de premier.

După ce a rămas tăcut toată săptămâna, Emmanuel Macron se va exprima abia ”la începutul săptămânii viitoare” cu privire la această criză.

UN GLONŢ PRIN CURIER

Preşedinta Rassemblement national (RN, fostul FN, extremă dreapta), Marine Le Pen a declarat că ”imprecaţiile în favoarea unei răsturnări a Republicii a V-a sunt în mod inutil periculoase”, atacându-l în acelaşi timp, fără să-l numească, pe Emmanuel Macron, "un om lipsit de simpatie faţă de popor, încremenit în morga elitelor şi dispreţul de clasă”.

Guvernul şi-a multiplicat apelurile la calm, constatând că anularea creşterii taxelor impuse carburanţilor nu a fost suficientă să calmeze furia.

În total 68% dintre francezi susţin mobilizarea ”vestelor galbene”, potrivit unui sondaj realizat de OpinionWay pentru LCI şi publicat vineri, un nivel stabil faţă de ancheta de săptămâna trecută.

Executivul se teme de o alianţă între ultradreapta, ultrastânga, ”vestele galbene” cele mai pornite şi tineri de la periferii, dintre care unii s-au livrat unor jafuri, sâmbăta trecută, în capitală.

”Vestele galbene sincere nu pot servi ca scuturi umane” ale unor ”elemente politizate şi radicalizate” care caută să ”răstoarne puterea”, afirmă purtătorul de cuvânt al Guvernului Benjamin Griveaux, în contextul în care mai mulţi conducători din cadrul majorităţii deplâng ”proteste îngrijorătoare”.

Deputatul LREM de la Pas-de-Calais Benoit Potterie a depus plângere după ce a primit, vineri, un glonţ prin curier, la sediul său. Glonţul era însoţit de un mesaj manuscris - ”pe următorul îl vei primiîntre ochi”.

Consiliul Superior al Audiovizualului (CSA), la fel ca ministrul însărcinat cu presa Franck Riester, au făcut apel la ”responsabilitatea” presei ”în ajunul unei zile deosebit de deficile pentru întreaga ţară”.

La nivel de regiune, o interdicţie de a manifesta a fost decretată în patru comune din Nord, în timp ce la Montauban 28 de cocteiluri Molotov şi trei bombe artizanale au fost confiscate într-un sens giratoriu ocupat de ”veste galbene”.

”BARICADĂM TOT”

Câteva zeci de ”veste galbene” au pătruns vineri după-amiaza în sediul administraţiei regiunii Auvergne-Rhône-Alpes.

La Paris, 2.000 de elemente de mobilier urban au fost demontate. Turnul Eiffel, Luvrul şi mai multe magazine mari sunt închise sâmbătă, la fel ca multe magazine şi restaurante.

”Baricadăm tot pentru mâine”, declara Denis Thibaudet, un tâmplar care instala panouri de lemn pentru a proteja geamurile unui magazin de şampanie, pe boulevard Malesherbes.

Spitalele pariziene au implementat un ”dispozitiv de vigilenţă consolidat”, cu ”întăriri medicale şi non-medicale”.

Ministrul Muncii Muriel Pénicaud a făcut un apel la întreprinderi, subliniind că ”toată lumea trebuie să-şi facă partea” şi evocând plata unei prime excepţionale fără taxe şi scutită de impozite.

Această primă a fost catalogată drept o ”idee bună” de către preşedintele Medef Geoffroy Roux de Bézieux. Însă sindicatele o consideră insuficientă.

Confederaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CPME) s-a declarat alarmată de de consecinţele manifestaţiilor şi blocajelor ”vestelor galbene” asupra economiei întreprinderilor foarte mici (TPE) şi întreprinderilor mici sau medii (PME).

O extindere a mobilizării ”vestelor galbene” la alte sectoare este de asemenea temută mai ales în rândul agricultorilor şi în Educaţie - unde situaţia este foarte tensionată.

Câteva mii de liceeni au defilat vineri la Paris, strigând ”Macron, demisia!”.

În transporturile rutiere, Confederaţia generală a Muncii (CGT), după Forţa Muncitorească (FO) , a suspendat  apelul la grevă pe perioadă nedeterminată începând de duminică seara.

Mai multe articole despre:
Franţa revolte manifestatii franta