MENIU

Atac armat la Munchen. Nouă persoane, ucise. Atacatorul, un germano-iranian de 18 ani, s-a sinucis

Atentat in Munchen

Atac armat comis vineri lângă un centru comercial din Munchen: 9 oameni au fost ucişi, cel puțin 16 au fost răniţi, iar atacatorul s-a sinucis, anunță BBC News. Autorul atacului este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP. O amplă operaţiune a trupelor speciale era în desfăşurare și după miezul nopții, oraşul fiind împânzit de agenți înarmați corespunzător. La două ore de la atacul armat, Poliţia vorbea despre "o ameninţare teroristă acută". Realitatea.net a redat live-text, desfășurarea evenimentelor, potrivit informațiilor transmise de autoritățile germane și agențiile de presă internaționale.

UPDATE: Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți, este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu "complet necunoscute", a afirmat, sâmbătă, șeful poliției locale, scrie AFP.

"Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen", care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia "de multă vreme" în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae, în cursul unei conferințe de presă. 

"Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute", a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba. 

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă. 

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis. 

După ce s-a instutuit alerta, autorităţile au cerut cetăţenilor din Munchen să evite zona centrului comercial, precum şi locurile publice din oraş, întrucât situaţia este incertă. Focul a fost deschis inițial într-un restaurant Mc Donald s, de lângă centrul comercial. Gara Centrală a fost evacuată, iar transportul public a fost suspendat, din raţiuni de securitate. 

UPDATE 02.59 Informația a fost confirmată și de BBC. Atentatul a fost pus la care de către un bărbat care s-a sinucis după masacrul provocat. Nu se știe încă motivul acestui atentat, a anunțat Poliția. Totodată, se cere cetățenilor să nu mai publice pe rețelele de socializare fotografii ale victimelor: ”Încetați să mai faceți asta! Arătați respect!”, se arată în mesajul de pe Twitter.


UPDATE 02.21 Poliția a anunțat că au găsit o persoană care s-a sinucis, despre care se crede că este atacatorul. Se presupune că acest ar fi acționat singur, potrivit informațiilor postate pe Twitter de Poliție. 


UPDATE 02.21. Bilanțul morților crește. 10 oameni și-au pierdut viața în urma atentatului terorist, notează BBC, citând Reuters. Informațiile sunt furnizate de Poliție.

UPDATE 1.45 Poliția va transmite o conferință de presă la ora locală 02.00.

UPDATE 1.35 Transportul de noapte nu va opera în Munchen, așa cum era de așteptat.

UPDATE 1.15 Poliția anunță cel puțin 10 răniți, până la această oră. Operațiunea este încă în desfășurare, iar situația nu este clară, se mai arată pe contul de Twitter.

UPDATE 1.10 Presa germană anunță că Poliția verifică cel de-al 9-lea cadavru descoperit, cu un robot. Este vorba despre un bărbat mort care a fost găsit la 1 km de la locul atacului. Oamenii legii vor să vadă dacă acesta poate fi unul dintre atacatori, scrie BBC

UPDATE 00.50 Totodată, Poliția mai face un apel către cetățeni să nu publice pe rețelele de socializare imagini sau video de la atacul armat, ci să le trimită lor, pentru a-i ajuta să identifice vinovații.

UPDATE 00.40 Poliția anunță pe contul de Twitter că metroul, tramvaiele și autobuzele nu circulă în Munchen.

UPDATE 00.25 Președintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de facebook un mesaj în care condamnă cu fermitate atacul armat și adaugă că gândurile lui se îndreaptă spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți:

”Condamn cu fermitate atacul armat care a avut loc în această seară, la München. Din păcate, oameni nevinovați cad în continuare victime violenței extreme și complet nejustificate. Astfel de crime pline de lașitate trebuie pedepsite cu promptitudine și cu maximă severitate. Sunt necesare noi eforturi ale comunității internaționale pentru a crește capacitatea de prevenție și de acțiune, cu folosirea tuturor mijloacelor disponibile, care pot fi utilizate. Gândurile mele se îndreaptă acum spre familiile și apropiații celor care și-au pierdut viața sau au fost răniți. Sunt în legătură cu autoritățile române competente, care depun toate eforturile pentru a afla dacă printre victime sunt și cetățeni români și a acorda asistență necesară, dacă este cazul”, a scris președintele pe Facebook.

UPDATE 00.21 Hillary Clinton a precizat că este alături de germani: ”Suntem alături de prietenii noștri germani”, a scris aceasta pe Twitter.

UPDATE 00.15 Președintele German s-a declarat îngrozit de atentat, scrie BBC.

UPDATE 23.53 Poliția anunță pe contul de Twitter că a mai fost descoperit un cadavru, o persoană care s-a sinucis, existând astfel dovada unei complicități a atacatorilor.

UPDATE 23.44 Facebook a activat o aplicație Safety Check, prin care oamenii îi pot anunța pe cei dragi ca sunt in siguranta.

UPDATE 23.40 Ministrul de Interne german, Thomas de Maziere, era în avion spre SUA, la momentul atacului, dar a decis să revină acasă, scrie BBC. Acesta mergea în vacanță. 

UPDATE 23.30 Bilanțul a crescut. Poliția a anunțat pe contul de Twitter că opt oameni au murit.

UPDATE 23.28 Poliția a pus la dispoziție un număr de telefon la care pot fi semnalate cazuri de persoane dispărute.

UPDATE 23.10. Ziarul german Bild scrie că Poliția din Munchen utilizează vehicule blindate pentru a prinde atacatorii atentatului din Munchen.

UPDATE 23.05. Poliţia din Munchen a organizat în urmă cu puţin timp un briefing de presă în care a anunţat că operaţiunea din această seară este cea mai intensă din ultimul deceniu.

Poliţia a confirmat, încă o dată, că şase persoane au murit şi că numărul răniţilor este "de două cifre".

UPDATE 23.00. Ziarul german Sueddeutsche Zeitung scrie că surse din Poliţia din Munchen afirmă că nu ar fi vorba de un atentat al teroriştilor islamici. 

Atentate Munchen. Ipoteză șocantă: teroriștii sunt germani și au strigat "Turci nenorociți"

UPDATE 22.55. Guvernul german a convocat o reuniune de criză la Berlin.

UPDATE 22.52. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei din Munchen, Peter Beck, aproape 20 de persoane au fost rănite. Acesta a mai spus că oraşul rămâne blocat, poliţiştii încă căutând persoanele înarmate.

 

UPDATE 22.50. Poliţia din Munchen a confirmat că printre victime se număr şi copii. 

UPDATE 22.33 Poliţia a confirmat pe pagina de Facebook: sunt 6 morţi, scrie BBC.

UPDATE 22.30 Bild precizează că au fost aduşi poliţişti din Austria, pentru a-i ajuta pe cei germani. Graniţa dintre Munchen şi frontiera austriacă este de doar 72 de km.

Munchen sub asediu. 3 atacatori înarmați sunt liberi. Poliția germană cere ajutor din Austria

UPDATE 22.13  Preşedinte SUA, Barack Obama, a transmis un mesaj în care a pledat pentru suport acordat Germaniei: "Nu ştim exact ce s-a întâmplat acolo, dar inima noastră este alături de victime. Vom asigura tot suportul de care au nevoie", a spus Obama, scrie BBC.

Obama a transmis un mesaj, după atacul de la Munchen

UPDATE 22.20 Bild anunţă că un atentator s-ar fi sinucis.

UPDATE 22.13 The Indendent notează că susţinătorii ISIS celebrează atacul din Munchen, pe reţelele de socializare.

Anunţul de ultimă oră făcut de Statul Islamic, după atacul armat din Munchen

UPDATE 21.59 Poliţia vorbeşte despre o "ameninţare teroristă acută", conform presei locale citată de BBC.

UPDATE 21.50 Transportul public a fost suspendat în Munchen, din ordinele Poliţiei.

Gara centrală din Munchen a fost evacuată

UPDATE 21.48 Televiziunea naţională germană a confirmat că există 6 morţi, anunţă BBC.

UPDATE 21.40 Există cel puţin 10 răniţi, dar Poliţia nu a confirmat oficial numărul.

UPDATE 21.37 Un barman care lucreză în Munchen precizează că panica a pus stăpânire pe oraş, iar oamenii sunt tot mai alertaţi, pe măsură ce apar noi informaţii.

"Am auzit de un atac care s-ar fi comis la 400 de meti de noi. Ne îngrijorează foarte mult. Dacă ieşim afară, se aud doar sirene şi elicoptere", a spus acesta, potrivit BBC.

Mesajul emoționat al unui românce din Munchen: "Ne aflăm în maşină, pe o stradă, să vedem cum..."

UPDATE 21.35 Poliţişti înarmaţi ai trupelor speciale au împânzit oraşul, mai ales în zona Karlsplaz, scrie BBC.

UPDATE 21.29 Gara din Munchen a fost evacuată.

UPDATE 21.26  Poliţia anunţă că există posibile atacuri care nu ar fi fost confirmate, în centrul oraşului, titrează The Independent.

UPDATE 21.02 Poliţia anunţă că există trei atacatori, scrie AFP, pe pagina de Twitter. Agresorii nu au fost încă prinşi, anunţă autorităţile, cerând cetăţenilor să evite locurile publice.

 "Suspecţii încă nu au fost prinşi. Evitaţi locurile publice", scrie Poliţia din Munchen, pe contul său de Twitter.

Poliția germană: Noi atacuri în trenuri sunt posibile "în orice moment"


UPDATE 21.00 AFP anunţă, citând surse ale Poliţiei că sunt cel puţin 6 morţi.

UPDATE 20.59 Ministrul de Interne bavarez a confirmat decesul a trei oameni, în urma atacului.

UPDATE 20.57 Un alt mesaj a fost postat pe pagina de Twitter a Poliţiei: "Nu ştim cine sunt atacatorii. Aveţi grijă de voi, rămâneţi în locuri sigure şi evitaţi locurile publice". 

UPDATE 20.50  Poliţia a postat pe pagina de Twitter un mesaj în care cere cetăţenilor să nu posteze pe reţelele de socializare imagini sau video de la locul atentatului.

UPDATE 20.40: Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, are în atenţie incidentul produs într-un centru comercial din Munchen. În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în aşteptarea răspunsului din partea autorităţilor locale, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, dacă situaţia o va impune.

 

UPDATE 20.38 Reuters notează că s-au înregistrat cel puţin 15 morţi, potrivit unui cotidian german, Muencher Abendzeitung. În imaginile difuzate la televiziunile germane se văd mai multe ambulanţe venite la faţa locului.


UPDATE 20.26. AFP anunţă mai mulţi morţi şi răniţi, într-un mesaj pe Twitter. Informaţiile se schimbă din minut în minut. Mihai Rusu, jurnalist român la Munchen, a declarat, în exclusivitate la Realitatea Tv, că atacatorul nu a fost prins, încă, iar potrivit ultimelor informaţii, acesta este un refugiat afgan.

Poliţia recomandă cetăţenilor să evite zona incidentului. Perimetrul a fost deja izolat. Potrivit ziarului Sueddeutsche Zeitung, mai mulţi oameni ar fi fost ucişi, fiind şi 10 răniţi.

"În momentul de faţă, există o operaţiune majoră în curs în centrul comercial Olympia (OEZ)", a comunicat Poliţia locală. Deasupra centrului comercial survolează elicoptere, iar angajaţii magazinelor nu pot părăsi zona. 

Poliţia din Munchen a postat în urmă cu puţin timp un mesaj pe Twitter în car anunţă că în momentul de faţă are loc o operaţiune majoră la centrul comercial Olympia-Einkaufszentrum. "Vă rugăm să evitaţi zona mall-ului", conform sursei citate.