MENIU

EXPLOZIV. Erdogan: Khashoggi, victima unui asasinat politic premeditat. Saudiții trebuie să răspundă

Președintele Turciei Recep Erdogan a declarat în fața parlamentului de la Ankara că uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi a fost un asasinat politic premeditat și a cerut o anchetă independentă și pedepsirea tuturor vinovaților. Anunțul președintelui Turciei amenință să scufunde credibilitatea regimului de la Riad și în primul rând a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, un aliat important al SUA.  

UPDATE - Rezumat: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că uciderea lui Jamal Khashoggi, jurnalistul devenit incomod pentru regimul de la Riad, a fost un asasinat politic premeditat inacceptabil.

Erdogan a oferit detalii despre presupusa premeditare - sosirea unei echipe de 15 oameni din Arabia Saudită în Turcia, trimiterea a trei oameni pentru verificarea unei păduri de lângă Istanbul, unde se presupune că ar fi fost îngropate rămășițele lui Khashoggi.

Președintele Turciei nu a făcut însă referire la faimoasele înregistrări audio, despre care se spune că ar fi surprins torturarea și asasinarea lui Khashoggi.

Erdogan cere o anchetă independentă pentru acest asasinat politic - implicația fiind că Arabia Saudită nu poate oferi credibilitate.

În același timp, Erdogan cere ca toți cei 18 oameni arestați la Riad - cei 15 care au fost la Istanbul, plus alți trei ale căror nume nu sunt cunoscute - să fie judecați în Turcia.

Președintele Turciei a subliniat că are încredere în regele saudit, dar nu a făcut vreo referire la prințul moștenitor de la Riad, un amănunt important, în condițiile în care mulți critici spun că acesta ar fi implicat în cazul Khashoggi. 

UPDATE - Serviciile de securitate turce au dovada că această crimă a fost premeditată. Turcia și întreaga lume vor fi mulțumite doar atunci când toți cei implicați vor fi trași la răspundere, spune Erdogan.

O subliniere importantă. Erdogan cere o ”anchetă independentă” deoarece este vorba despre un asasinat politic.

Erdogan mai spune că are încredere în sinceritatea regelui saudit, cu care a vorbit pe tema asasinatului.

Președintele Turciei nu a făcut referire și la prințul moștenitor, Mohammed bin Salman.

UPDATE - Erdogan subliniază că jurnalistul a fost victima unui asasinat groaznic și că această atrocitate nu trebuie mușamalizată.

Președintele Turciei are mai multe întrebări: de ce a fost trimisă echipa de 15 oameni în Turcia? De ce nu a fost deschis consulatul pentru anchetă imediat? De ce au existat așa de multe versiuni diferite de răspuns din partea saudită? Cine este colaboratorul local care a scăpat de corpul lui Khashoggi?

Arabia Saudită trebuie să răspundă la topate aceste întrebări, spune Erdogan.

UPDATE - Erdogan anunță că Turcia analizează măsuri diplomatice în cazul Khashoggi. În paralel, Ankara a instituit un grup de lucru comun, împreună cu oficialii saudiți, pentru a ancheta în continuare cazul. 

UPDATE - Președintele Turciei dezvăluie că două echipe saudite au fost implicate în uciderea jurnalistului, pregătind în avans, apoi executând asasinatul. Una dintre echipe, din care făceau parte generali, a zburat spre Istanbul din Arabia Saudită.

Saudiții au folosit o sosie a jurnalistului, pentru a induce în eroare o eventuală anchetă. Apoi, au negat, în primă fază, că Jamal Khashoggi a dispărut în consulat.  

UPDATE - Gina Haspel, şefa CIA, a plecat luni în Turcia pe fondul presiunii crescânde exercitate de comunitatea internaţională asupra Arabiei Saudite în urma asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, potrivit publicaţiei The Washington Post, citată marţi de EFE.

Potrivit publicaţiei americane, care citează surse apropiate dosarului, vizita Ginei Haspel în Turcia sugerează faptul că serviciile de informaţii americane încearcă să obţină acces la probele care ar putea fi deţinute de Ankara, cum ar fi o înregistrare audio din momentul asasinării.

Efectele dezvăluirilor lui Erdogan

Recep Tayyip Erdogan oferă marți detalii oficiale despre asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, iar dezvăluirile promise ar putea să trimită unde de șoc din Orientul Mijlociu până la Washington, spre administrația Donald trump, care a încercat să rămână fidelă regimului de la Riad.

De dezvăluirile lui Erdogan depinde credibilitatea prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, care a respins, fără succes, orice legătură cu uciderea jurnalistului, un critic al regimului de la Riad. 

Dacă dezvăluirile promise de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, confirmă scenariul unei execuții macabre efectuate de către un comando trimis de Riad, ambivalența lui Donald Trump nu va mai putea fi susținută. Nu se pot impune sancțiuni împotriva Moscovei pentru otrăvirea unui agent dublu și, în același timp, Riad să fie exonerat de asasinarea unui adversar aflat în exil, consideră Le Monde.