MENIU

Atac terorist la un hotel de lux. 27 de morţi, sute de ostatici şi zeci de răniţi

Atac terorist, produs vineri seară, la un hotel folosit de angajați ONU și occidentali la Ouagadougou, capitala Burkina Faso, în Africa de Vest, transmite BBC. Update. Sunt 27 de morţi, câteva zeci de persoane rănite şi 126 de ostatici eliberaţi. Niciun cetăţean român nu se află printre victimele atentatului, a transmis Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

UPDATE 3. Ambasadorul Franței la Ouagadougou, Gilles Thibault, a anunțat sâmbătă că 27 de persoane au fost ucise în atacul comis vineri de militanți islamiști într-un hotel din capitala Burkinei Faso, relatează Reuters.

Bilanțul precedent al acestei tragedii, prezentat de președintele țării africane, era de 23 de morți.

Diplomatul francez a adăugat că 150 de persoane din 18 țări au fost salvate din hotelul Splendid din Ouagadougou, vizat de atacul jihadist, și au primit îngrijiri medicale.

Patru jihadiști, printre care două femei, au fost lichidați în timpul intervenției forțelor de securitate, scrie Agerpres

UPDATE 2. În total 126 de persoane au fost eliberate, iar trei jihadişti au fost ucişi într-o operaţiune împotriva unor extremişti Al-Qaida care au preluat controlul asupra unui hotel în capitala Ouagadougou, a anunţat sâmbătă ministrul Securităţii din Burkina Faso, relatează AP.

Ministrul Securităţii şi Afacerilor Interne Simon Compaore a declarat că forţele au preluat controlul asupra hotelului Splendid şi restaurantului Cappuccino, potrivit Mediafax.

El a precizat că militarii efectuau verificări în hoteluri din apropiere, pentru a se asigura că în acestea nu se ascund alţi extremişti.

Compaore a anunţat că 33 de persoane au fost rănite şi că autorităţile lucrează în continuare la stabilirea numărului victimelor.

UPDATE 1. Cel puţin 20 morţi şi zeci de răniţi în urma atentatului. Un număr necunoscut de atacatori au intrat înarmaţi în cafeneaua hotelului ce găzduieşte de obicei diplomaţi din Europa şi Statele Unite.

Din ultimele informaţii 20 persoane au murit în urma atacului şi alte 20 au fost rănite, însă numărul victimelor ar putea creşte, potrivit Mediafax.

Sâmbătă dimineaţă, la câteva ore după atac, forţele militare au reuşit să elibereze aproximativ 30 de ostatici, iar în acest moment fiecare cameră din hotel este verificată pentru a se asigura că nu mai sunt persoane ţinute cu forţa sau decedate.

La momentul atacului, în cafenea se aflau aproximativ 100 de persoane. Martorii au declarat că atacatorii nu vorbeau limba nativă, ci un alt dialect.

Martorii oculari susțin că două mașini capcană au explodat în fața hotelului Splendid, în jurul orei 19.30, ora locală.

Trei sau patru bărbați înarmați au luat cu asalt clădirea, care este foarte des utilizată de angajați ONU.

La scurt timp au auvt loc un schimb de focuri de armă între atacatori și forșele de securitate.

Din primele informații, nu se știe dacă există victime.

În Burkina Faso au avut loc recent alegeri prezidențiale, după lovitura de stat de anul trecut.

Mai multe articole despre:
explozii hotel Burkina Faso angajaţi onu