MENIU

Execuția unui condamnat la moarte, suspendată după ce acesta a fost infectat cu COVID

Sursa foto: Arhivă

Execuția unui traficant de droguri malaezian a fost suspendată după ce acesta a fost testat pozitiv pentru COVID-19.

Acest lucru a fost dezvăluit în fața unei săli de judecată plină, marți (9 noiembrie). Acesta era programat să fie spânzurat miercuri (10 noiembrie) pentru trafic de droguri.

Traficantului i sa acordat, marți, suspendarea execuției de către o curte de apel formată din trei judecători, care a fost convocată de urgență pentru a audia contestația sa împotriva condamnării la moarte.

Când a început ședința de judecată, judecătorul Curții de Apel Andrew Phang a precizat: „Înțelegem că a fost testat pozitiv pentru COVID-19”, potrivit The Strait Times.

El a afirmat că instanța va amâna ședința la o dată care va fi stabilită și va suspenda executarea până la încheierea tuturor procedurilor. Într-o declarație de marți seară, Serviciul Penitenciar din Singapore (SPS) a declarat că traficantul a fost testat rapid cu antigen (ART) și cu un test PCR. ART-ul său a fost negativ luni și a fost dus în instanță marți.

Conform declarației, traficantul, care a optat să nu fie vaccinat, va primi îngrijiri medicale, iar procedurile vor fi reluate la o dată ce urmează a fi stabilită, după ce își va reveni.

Acesta încearcă să conteste execuția, susținând că are vârsta mentală a unei persoane sub 18 ani.

Bărbatul a susținut că executarea persoanelor cu dizabilități intelectuale este interzisă în temeiul dreptului internațional cutumiar, deoarece aceasta echivalează cu o pedeapsă inumană.

De asemenea, condamnatul a precizat că Serviciul Penitenciar din Singapore (SPS) are o politică internă de a nu executa condamnații cu dizabilități mintale - o afirmație pe care agenția a respins-o.

Camerele procurorului general au susținut că bărbatul nu are dizabilități intelectuale și a prezentat mărturia unui ofițer superior de închisoare care a interacționat cu el timp de trei ani.

Luni, judecătorul de la Înalta Curte See Kee Oon a respins cererea acestuia de a contesta execuția, declarând că nu există o bază credibilă pentru afirmațiile traficantului cu privire la vârsta sa mentală.

Justiția a reiterat că bărbatului i s-a acordat un proces echitabil în conformitate cu legea.

Cu toate acestea, judecătorul a acordat o suspendare provizorie a executării până la audierea apelului său, care a fost apoi fixat marți după-amiază.

Traficantul a fost arestat în 2009, la vârsta de 21 de ani. Acesta avea un pachet de heroină legat de coapsă.