MENIU

Un judecător federal invalidează parțial ordinul lui Trump de interdicție pentru refugiați

Preşedintele Donald Trump a semnat vineri noaptea un ordin executiv pentru a închide temporar graniţele naţionale pentru refugiaţi, precum şi pentru cetăţenii din şapte ţări predominant musulmane, precum Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia, Siria şi Yemen. Decizia sa a fost pusă imediat în aplicare de autorităţile americane, care i-au reţinut pe refugiaţii deja îmbracaţi în avioane cu destinaţia Statele Unite în momentul semnării ordinului executiv la Casa Albă, relatează jurnaliştii New York Times, citați de News.ro.

UPDATE: Un judecător federal din Brooklin a invalidat parțial ordinul lui Trump, notează New York Times. 

Sențința împiedică guvernul să-i deporteze pe unii refugiați sau migranți ajunși deja în SUA și blocați prin aeroporturi, dar nu oferă o decizie finală aspra constituționalității ordinului semnat de președinte.

De asemenea, decizia judcătorului nu forțează administrația americană să îi lase în țară pe refugiații și migranții care nu au apucat să ajungă în SUA până la senarea ordinului.

În paralel cu acțiunile judecătorești, mai multe proteste de amploare au avut loc la aeroporturile din întreaga țară. 

Migranți cu vize în regulă, reținuți în aeroporturi 

Ordinul lui Trump a lovit fulgerător, printre cei vizați aflându-se, potrivit presei americane, oameni de știință angajați în SUA, studenți sau refugiați care primiseră viză și se pregăteau să înceapă o nouă viață în SUA.

Doi irakieni au fost reținuți pe aeroportul JFK din New York după semnarea ordinului de către Donald Trump. Potrivit National Immigration Law Centre, citat de BBC, cei doi sunt Haneed Khalid Darweesh și Haider Sameer Alshawi.

Haneed Khalid Darweesh a lucrat timp de 10 ani pentru americani ca interpret și primise o viză specială de imigrant mulțumită ajutorului oferit armatei SUA. La câteva ore, autorităţile americane i-au permis lui Haneed Khalid Darweesh să intre în ţară, după ce avocaţii săi au lansat o acţiune legală împotriva preşedintelui şi a executivului Statelor Unite.

”America este tărâmul libertăţii. America este cea mai măreaţă naţiune”, a declarat Darweesh după eliberarea sa de pe aeroportul JFK.

Al doilea irakian nu a primit însă dreptul de intra în SUA. Acesta urma să se alăture în SUA soției sale, care la rândul său lucrase pentru Armata SUA în Irak.

În acelaşi timp, o moţiune pentru lansarea unui proces colectiv a fost înregistrată, într-un efort de a-i reprezenta pe toţi refugiaţii şi imigranţii reţinuţi ilegal pe aeroporturile din Statele Unite.

Printre cei care suferă de pe urma decretului sunt miile de studenţi iranieni care nu se pot întoarce în Statele Unite din vacanţă. Companiile Qatar şi Lufthansa deja refuză îmbarcarea persoanelor cu paşaport iranian, iar Emirates îi acceptă doar pe cei care au carte verde. 

Cum îi afectează pe români ordinul semnat de Trump - se SCHIMBĂ regulile pentru viza de SUA  

Chiar şi aşa, cei care ajung acolo pot avea probleme. Departamentul americn de Securitate internă a anunţat că persoanele deţinătoare de Carte Verde, adică oameni care au drept permanent de rezidenţă, sunt şi ei afectaţi de noul decret prezidenţial.

Din acest motiv, liderul de la Teheran, Hassan Rouhani, i-a transmis lui Trump că nu este momentul ridicării unor ziduri între popoare.

Ulterior, Teheranul a anunţat sâmbătă seară că va bloca intrarea în ţară a cetăţenilor americani pe baza principiului reciprocităţii.

”În vreme ce îi respectăm pe americani şi facem disticţia dintre aceştia şi politicile ostile ale administraţiei Statelor Unite, Iranul va implementa principiul reciprocităţii până ce sunt ridicate aceste limitări jignitoare impuse împotriva cetăţenilor iranieni de către SUA”, se arată într-un comunicat al ministerului de Externe de la Teheran.

În Statele Unite, şefii companiei Google au rechemat de urgenţă personalul din străinătate afectat de deciziile lui Trump. Mulţi oameni au primit cu furie vestea, iar peste 300 de musulmani s-au adunat în faţa unei clădiri federale pentru a protesta.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv care suspendă programele de primire a refugiaţilor pentru 120 de zile şi creează un statut legal incert pentru refugiaţii care erau deja în drum spre Statele Unite în momentul anunţării deciziei le Casa Albă.

De asemenea, ordinul executiv suspendă pe o perioadă nedeterminată relocarea refugiaţilor sirieni şi interzice temporar, pentru o perioadă de până la 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen.

Autorităţile egiptene au oprit deja îmbarcarea a cinci pasageri irakieni şi a unui yemenit într-un avion cu destinaţia New York, ca răspuns la decizia luată în urmă cu o zi de preşedintele Donald Trump.

Potrivit unor surse, cei şase pasageri erau în tranzit pe aeroportul din Cairo atunci când au fost opriţi şi redirecţionaţi spre zboruri cu destinaţia Irak şi Yemen. Toţi pasagerii întorşi din drum deţineau vize valabile pentru Statele Unite.

În timpul suspendării programelor de primire a refugiaţilor şi de emitere a vizelor, administraţia va fi ocupată cu redactarea unor noi regulamente, care să permită ”verificarea extremă a istoriei” aplicanţilor pentru viză sau azil în Statele Unite.

O serie de excepţii sunt permise pentru membrii unor minorităţi religioase, ceea ce înseamnă tratament distinct pentru creştinii din Orientul Mijlociu.

Mai multe articole despre:
SUA imigranţi Donald Trump