MENIU

DOCUMENT. Londra nu doreşte sancţionarea Moscovei după invadarea Crimeei

CRIMEEA. Un document al oficialilor britanici surprins la Londra de un fotoreporter arată că Londra este reticentă în privinţa impunerii de sancţiuni Rusiei, după invadarea Crimeei, scrie The Daily Telegraph. 

CRIMEEA. Marea Britanie nu intenţionează, deocamdată, să impună sancţiuni economice Rusiei, după invadarea Crimeei, şi doreşte ca ONU să se implice pentru detensionarea situaţiei, notează The Daily Telegraph, citat de Hotnews.ro.

Ce prevede documentul:

- Sa nu se impuna sanctiuni economice Rusiei, iar Centrul Financiar londonez sa nu fie inaccesibil Moscovei

- Descurajarea discutiilor (cum ar fi in cadrul NATO) despre pregatiriea urgenta a unor contingente militare ce ar urma sa fie trimise in Ucraina

- UE sa fie pregatita sa aprovizioneze de urgenta cu gaze Ucraina in cazul in care Rusia ar sista exporturile spre aceasta tara

- Elaborarea unui "pachet de asistenta" penru Ucraina in comun cu Germania

- Asigurarea monitorizarii situatiei din Crimeea de catre OSCE sau ONU (dar nu UE)

- Marirea presiunii a liderului ONU pentru a prelua controlul in gestionarea situatiei din zona

- Organizarea unui summit de urgenta al liderilor UE pentru a dezbate situatia din Ucraina si a analiza actiunile Rusiei in Crimeea

Totusi, premierul britanic David Cameron a declarat la sfarsitul sedintei Consiliului National de Securitate ca este necesara detensionarea situatiei din zona si in relatiile cu Rusia, dar ca trebuie trimis un mesaj clar Moscovei ca nu se accepta o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a altei tari si ca se iau in considerare in caz contrar presiuni diplomatice, sanctiuni politice, economice sau de alta natura. "Ne dorim mai degraba o detensionare a situatiei decat sa vedem Rusia continuand pe calea pe care s-a angajat prin incalcarea suveranitatii si a integritatii teritoriale a altei tari. Apararea acestui punct de vedere ne va putea conduce sa recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice si de alta natura", a declarat seful Guvernului britanic la resedinta sa din 10, Downing Street.

Departamentul de Stat a comunicat, luni, că Statele Unite analizează o gamă largă de sancţiuni care ar putea fi impuse Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina.

"Suntem pregătiţi să avansăm în impunerea de sancţiuni", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. Oficialul american a evocat posibilitatea aplicării unor măsuri punitive asupra liderilor politici ruşi.