MENIU

Dezastru pentru armata ucraineană. Imagini şi veşti şocante după victoria separatiştilor

Lupte grele s-au dat la Debalţeve

Aproximativ 90 la sută dintre militari s-au retras din oraşul strategic Debalţeve în ultimele 24 de ore, a declarat joi purtătorul de cuvânt pentru operaţiunile din Donbas, Anatoli Stelmah, citat de Interfax Ucraina, potrivit Mediafax. Guvernul a recunoscut că mai mulţi militari au fost luaţi prizonieri, dar nu a precizat care este numărul lor exact. Surse seăparatiste vorbesc despre sute de prizonieri.

"Aproximativ 90 la sută din personal a fost retras din Debalţeve în ultimele 24 de ore", a declarat Stelmah în cadrul unei întâlniri cu presa, negând că militarii ar fi încercuiţi.

"Operaţiunea se apropie de final", a precizat el. "Nu dezvăluim toate detaliile. Un coridor special a fost creat pentru retragerea trupelor, acesta fiind protejat de artilerie", a adăugat el.

Luptele au continuat în acest oraş strategic în pofida acordului de încetare a focului de la Minsk, care a intrat în vigoare duminică.

Forţele separatiste susţin că au preluat controlul asupra oraşului şi le-au oferit trupelor ucrainene şansa de a se preda şi de a depune armele, o afirmaţie negată de Kiev. Guvernul a recunoscut însă că mai mulţi militari au fost luaţi prizonieri, dar nu a precizat care este numărul lor exact.

Cum arată oraşul după conflict:

Kievul vrea monitorizare ONU

Autoritățile ucrainene a decis să se adreseze ONU și Uniunii Europene cu privire la desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în sud-estul țării, care să supravegheze frontiera ruso-ucraineană, în sectoarele ce scapă controlului Kievului, și linia ce desparte teritoriile separatiste de restul țării, relatează AFP și RIA Novosti, citate de Agerpres.

O decizie în acest sens a fost adoptată miercuri seară de Consiliul pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei (SNBO), dar, pentru a fi pusă în aplicare, ea mai trebuie să fie aprobată de Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean).

'Considerăm desfășurarea unei misiuni polițienești a Uniunii Europene ca fiind cea mai bună opțiune pentru noi', a subliniat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

'Pentru a pune capăt provocărilor și pentru a nu mai permite Federației Ruse să speculeze această situație, propunem să fie invitată o misiune de menținere a păcii în Ucraina. Aceasta va permite detectarea și localizarea încălcărilor și ar trebui să asigure măsuri reale în vederea unei reglementări pașnice' a conflictului, a afirmat secretarul SNBO, Oleksandr Turcinov.

În urma acestor declarații, Moscova și-a exprimat 'îndoielile' privind determinarea Kievului de a pune în aplicare acordurile de la Minsk pentru soluționarea conflictului din Donbas, scrie RIA Novosti.