MENIU

Deţinuţi au fost torturaţi în închisori după puciul eşuat din Turcia, denunţă Amnesty

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI) a anunţat duminică, într-un raport, că a cules "probe credibile" care atestă cazuri de torturare a deţinuţilor plasaţi în centre de detenţie din Turcia după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, relatează Le Monde.

ONG-ul dă asigurări că poliţia din Ankara şi Istanbul "a menţinut deţinuţi în poziţii dureroase în perioade de până la 48 de ore".

Amnesty evocă, de asemenea, privarea de hrană şi apă, răniri, ameninţări şi, "în cazurile cele mai grave", bătăi, tortură şi violuri, conform news.ro.

"Detaliile sinistre pe care le-am documentat sunt doar câteva dintre abuzurile care s-au putut produce", avertizează organizaţia nonguvernamentală, care reclamă accesul unor observatori internaţionali în locurile de detenţie.

După puciul eşuat, în care au fost ucise 265 de persoane - inclusiv 24 de pucişti -, peste 4.500 de persoane au fost încarcerate, iar alte aproximativ 11.000 de persoane au fost plasate în arest preventiv, potrivit Ministerului turc de Interne.

Un oficial de rang înalt a respins acuzaţiile formulate de organizaţie şi a dat asigurări că Turcia respectă drepturile omului.

"Ideea că Turcia, o ţară care vrea să se integreze în Uniunea Europeană, nu ar respecta legea este absurdă", a declarat acest oficial citat de AFP.

"Respingem în mod categoric aceste acuzaţii şi îndemnăm grupurile de apărarea (drepturilor omului) să prezinte imparţial măsurile juridice adoptate împotriva unor persoane care au ucis aproape 250 de civili cu sânge rece", a spus el.

După încercarea militară de răsturnare a regimului, 13.165 de persoane au fost reţinute, a declarat sâmbătă preşedintele Recep Tayyp Erdogan.

Între aceste persoane se află 8.835 de militari, 2.101 judecători şi procurpri, 1.485 ofiţeri de poliţie şi 689 de civili.

Cel puţin 123 de generali şi amirali au fost încarceraţ, a declarat premierul Binali Yildirim.

Doi avocaţi din Ankara care reprezintă deţinuţi au declarat pentru Amnesty că deţinuţi le-au spus că au văzut cum erau violaţi ofiţer de rang înalt.

Amnesty afirmă că ofiţerii de rang înalt au fost supuşi celor mai rele tratamente, în comparaţie cu ceilalţi deţinuţi.

Organizaţia precizează că acest raport este întocmit în baza unor interviuri cu avocaţi, medici şi o persoană aflată în serviciul unui centru de detenţie.

Una dintre persoanele intervievate a sugerat că tortura a fost aplicată pentru a-i determina pe deţinuţi "să vorbească".

O avocată de la Palatul de Justiţie Caglayan din Istanbul a declarat că a văzut cum un deţinut încerca să se arunce jos, pe o fereastră, de la etajul al şaselea, potrivit Amnesty.

"Turcia este, aşa cum era de aşteptat, îngrijorată de securitatea sa publică în acest de moment, însă niciun fel de circumstanţe nu pot justifica vreodată tortura şi alte rele tratamente sau detenţia arbitrară", a subliniat John Dalhuisen, directorul Amnesty pentru Europa.

El a îndemnat autorităţile turce să pună capăt "acestor practici odioase" şi să permită accesul unor observatori în centrele în care sunt deţinute aceste persoane.

Mai multe articole despre:
Turcia închisori