MENIU

DATELE pe care Pentagonul le ţine secrete

Pentagonul încearcă să păstreze discreţia asupra suprafeţei în creştere a teritoriilor ocupate de către talibani în Afganistan, unde SUA poartă un război de peste 16 ani, cel mai lung conflict dus în străinătate în istoria lor, comentează marţi AFP.

SIGAR - organismul public responsabil cu controlul acţiunii americane în Afganistan - a dezvăluit marţi că Pentagonul i-a interzis să publice, spre deosebire de anii precedenţi, numărul districtelor controlate de rebeli şi proporţia populaţiei afgane care se află, mai mult sau mai puţin, sub controlul acestora.

Guvernul american publică uneori astfel de date pentru a arăta terenul câştigat de către trupele afgane şi influenţa crescândă a puterii centrale de la Kabul, susţinută cu miliarde de dolari.

SIGAR, ale cărui rapoarte sunt adeseori extrem de critice, s-a declarat deranjat de această cerere.

''Această evoluţie este îngrijorătoare din mai multe cauze, dar principala este că pentru prima dată SIGAR i se ordonează să nu publice informaţii 'nesecretizate', destinate contribuabilului american'', apreciază John Sopko, controlorul general, în raportul trimestrial al SIGAR.

Pentagonul afirmă că nu el a cerut ca această informaţie să nu fie publicată, ci forţele NATO prezente în Afganistan. Totuşi această forţă este sub comanda SUA, iar Statele Unite reprezintă o parte esenţială a misiunii, remarcă în acest context AFP.

''În acest caz precis, misiunea 'Resolute Support' a NATO este cea care, ca primă autoritate de clasificare, a decis clasificarea ce restricţionează accesul public la aceste informaţii'', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Mike Andrews.

Pentagonul a cerut, de asemenea, SIGAR - şi aceasta pentru prima dată din 2009 - să nu publice nici numărul celor ucişi şi răniţi din cadrul forţelor de securitate afgane.

Iar dacă Pentagonul decide să ascundă aceste statistici, aceasta nu are drept explicaţie faptul că situaţia se îmbunătăţeşte, notează France Presse.

''Istoric, numărul de districte controlate sau sub influenţa guvernului a scăzut de când SIGAR a început să-şi publice statisticile, în timp ce numărul de districte controlate sau sub influenţa rebelilor a crescut; aceste date nu fac decât să accentueze îngrijorarea provocată de ascunderea cifrelor şi de nesupunerea lor unei dezbateri publice'', a subliniat John Sopko.

În pofida anunţării unei noi strategii de către preşedintele american Donald Trump, care nu este diferită de cea a predecesorului său, Barack Obama, talibanii - şi, din ce în ce mai des, ramura afgană a Statului Islamic - par să câştige iniţiativa pe teren.

La aceasta se adaugă pierderile grave în rândul forţelor guvernamentale - poliţia şi armata - corupţia care afectează moralul personalului şi duce la numeroase dezertări.

Atentatele s-au intensificat în ultimele luni, inclusiv la Kabul, care ar trebui să fie o adevărată fortăreaţă cu numeroase baraje, cu zidurile sale împotriva exploziilor şi o puternică prezenţă a forţelor de ordine.