MENIU

Dan Dungaciu, despre adevărata provocare a României: "Suntem, într-un fel, singuri"

Dan Dungaciu, despre adevărata provocare a României: 'Suntem, într-un fel, singuri'

Mizele interne devin, în comparaţie cu tabloul din afara graniţelor, extrem de consumatoare de resurse, iar România nu-şi poate consuma resursele pentru că va avea parte de "provocări" la care, în acest moment, probabil că nu se gândeşte "cu suficientă aplecare". Avertismentul a fost făcut, la Realitatea TV, de geostrategul Dan Dungaciu.

Invitat, miercuri seara, în emisiunea "Jocuri de putere", profesorul Dan Dungaciu a făcut o poză a României, raportându-se la situaţia din afara frontierelor.  

"Ce se întâmplă acum în Ucraina este consecinţa ambiguităţilor acelui acord de pace de la Minsk. A fost, mai degrabă, un acord de armistiţiu, sau un armistiţiu într-un acord, care nu a fost acord de pace. M-aş întoarce la poza României în acest moment, în acest context, pentru că ce se întâmplă în Ucraina este doar una dintre părţile fotografiei. România are 600 de km frontieră cu Ucraina, o Ucraină care este măcinată de o criză din care nu va ieşi uşor, sau nu va ieşi chiar dacă războiul se va termina. Avem o Republică Moldovă care, în acest moment, a ales un guvern cu sprijinul Partidului comuniştilor şi, din acest moment, avem în Republica Moldova un guvern controlat de Vladimir Voronin şi partidul domniei sale. Pe partea de vest avem o Ungarie vizitată proaspăt de către preşedintele Putin - prima vizită pe care Putin o face în Occident, după ce s-a întâmplat în Ucraina şi Crimeea. Prin urmare, un semn către Vladimir Putin că nu este chiar atât de respins de UE, mai ales că este invitat şi merge într-o capitală europeană euroatlantică, în care fusese anterior cancelarul Angela Merkel. Parteneriatul acesta între Budapesta şi Moscova se desfăşoară azi practic sub cele mai bune auspicii. Suntem într-un caz în care România ar trebui să se uite mai atent, mai aplecat şi mai strategic la ce i se întâmplă în vecinătate, pentru că mizele interne devin, în comparaţie cu acest tablou, extrem de consumatoare de resurse. Şi România, în acest moment, nu-şi poate consuma resursele pentru că va avea pe termen mediu şi pe termen lung provocări la care probabil că în acest moment nu se gândeşte cu suficientă aplecare. Ce s-a întâmplat la Budapesta, ce se întâmplă la Chişinău şi în Ucraina este poza viitoarei provocări a României, dincolo de bătălia internă. Avem un război neostoit în Ucraina, un parteneriat ruso-maghiar în Budapesta şi un guvern controlat de Federaţia Rusă prin intermediul partidelor comuniştilor în Republica Moldova", a spus Dan Dungaciu.

"Nu cred că cineva şi-ar fi putut imagina anul trecut un scenariu mai complicat pentru o Românie care va trebui, în această regiune, să rămână şi să fructifice, dacă poate, ceea ce are ea strategic mai important, respectiv parteneriatul strategic cu Statele Unite. În acest moment, devine imperativ ca acel parteneriat să fie asumat pentru că în regiunea noastră, în Bulgaria, Cehia, Slovacia, Ungaria, prezenţa economică a Federaţiei Ruse şi parteneriatul pe care Rusia îl face economic cu aceste state devine şi aceasta o realitate. Suntem, într-un fel, singuri într-o regiune în care toată lumea îşi construieşte parteneriate strategice, inclusiv economice, şi în care România se pare că ce are pe hârtie ca potenţial nu reuşeşte să fructifice. Va fi o mare provocare pentru România", a mai spus Dungaciu.