MENIU

Cupola de FOC, efecte devastatoare în Europa: Furtuni violente, grindină în Franța, Cod roșu de caniculă în Grecia, inundații în Rusia

Cupola de FOC, efecte devastatoare în Europa

Cupola de căldură a încins toată Europa. Vremea extremă s-a dezlănțuit în mai multe regiuni de pe glob. După temperaturile caniculare, Franța a fost lovită de furtuni uriașe, italienii au avut parte de fenomene periculoase iar grecii s-au confruntat cu primul cod roșu din această vară. Nici Rusia nu a scăpat, inundațiile masive amenințând mai multe regiuni.

 

 Vremea extremă se dezlănțuie și în alte părți de pe glob. Nu numai România este deja cuprinsă de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade, potrivit previziunilor alarmante ale meteorologilor.  Cupola de foc declanșează fenomene periculoase în toată Europa. După temperaturile caniculare, de peste 40 de grade Celsius, centrul și estul Franței au fost lovite de furtuni devastatoare, cu descărcări electrice și grindină uriașă. Și grecii trec prin chinul caniculei, cu primul cod roșu din acest sezon, în timp ce Hexagonul e măturat de furtuni devastatoare. Scenariul se repetă și în Rusia, unde inundațiile au făcut prăpăd în mai multe orașe. 

Specialiștii se așteaptă ca temperaturile extreme să facă ravagii în toate țările. Mai ales că anul trecut, canicula a ucis peste 61 de mii de oameni în Europa. Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte din istorie: 61.672 de oameni au murit din cauza cupolei de foc. Incendiile de pădure au ars suprafețe record și au crescut emisiile de carbon, în timp ce alte țări au suferit din cauza secetei extreme.

Cupola de foc RUSIA. Imaginile de groază din Tuapse, orașul situat pe malul de nord-est al Mării Negre.

O furtună puternică a semănat haos printre locuitorii orașului Tuapse, care, în câteva ore, s-au trezit acoperiți de ape.

Străzile au fost inundate, iar mașinile au fost și ele luate de ape.

Cupola de foc FRANȚA. Și în Franța au fost probleme din cauza furtunilor. A căzut și grindină de dimensiuni uriașe în mai multe regiuni. Vântul a suflat în rafale chiar și cu 130 de kilometri pe oră în Haut Rhin.

După temperaturile caniculare, de peste 40 de grade Celsius, centrul și estul țării au fost lovite de furtuni devastatoare, cu descărcări electrice şi grindină uriașă, cu diametrul mai mare decât o minge de tenis.

Cinci departamente din estul țării au fost sub avertizare cod roșu de vreme severă timp de câteva ore.

Cupola de FOC Italia. În Italia s-a stabilit un nou record de descărcări electrice: 2.500 de fulgere într-o singură oră, în regiunea Trentino. Iar cel mai cald a fost în Sardinia.

Cupola de FOC Grecia. În tot acest timp, Grecia fierbe la temperaturi de peste 40 de grade, sub primul cod roșu de caniculă din acest sezon. Meteorologii au emis gradul de pericol 3, cu efecte semnificative asupra sănătății. Noi incendii de vegetație ar putea să apară în zilele următoare în mai multe zone din țară.