MENIU

Cum funcționează scutul de la Deveselu. VIDEO spectaculos cu interceptarea unei rachete balistice

Trei baterii cu 24 de rachete SM-3 sunt amplasate în baza militară de la Deveselu, gata de a intercepta eventualele proiectile pe care NATO le consideră o amenințare. Cum funcționează însă sistemul? 

Standard Missile 3 (SM-3) este un sistem antirachetă naval (adaptat pentru baza terestră, în cazul de la Deveselu), utilizat de către Forțele Navale ale Statelor Unite pentru a intercepta rachetele avioanelor, navelor, cele de croaziera și cele intercontinentale, ca parte a Sistemului de Aparare Antiracheta Aegis.

Interceptoarele SM-3 sunt produse de Raytheon, au o lungime de 6.55 metri și un diametru de 0,34 metri. Interceptorii care vor fi instalați la Deveselu nu au încarcătură explozivă și nu sunt purtători ai unor încărcături periculoase (nucleare, biologice sau chimice). Ei sunt proiectați să distrugă rachetele ostile prin forța impactului (forta cinetică). Racheta are o autonomie de 500 de km și o viteză maximă de 9,600 km/h.

Un test efectuat de americani în urmă cu câțiva ani arată cum funcționează sistemul.

Testul a presupus lansarea unei rachete "ostile" din baza aflată în Kauai, Hawaii. Apărarea a căzut în sarcina unui crucișător lansator de rachete - USS Lake Erie, aflat în Oceanul Pacific. După lansarea rachetei ostile, radarul AN/SPY-1 de la bordul crucișătorului a detectat ținta și a calculat traiectoria de intercepție. Nava, echipată cu a doua generație a sistemului Aegis BMD a lansat apoi un interceptor SM-3 Block 1B. Ținta a fost lovită și distrusă cu succes câteva minute mai târziu.

Mai multe articole despre:
scut antirachetă interceptori Deveselu sm-3