MENIU

Culisele summit-ului coreean, în relatările agenţiilor de presă

La Phenian, au început miercuri discuţiile dintre cei doi lideri coreeni. Dar startul summitului a fost umbrit de refuzul liderului de la Seul de a-şi prelungi cu o zi vizita la Phenian. Liderul nord-coreean îi ceruse omologului său să rămână până vineri în Coreea de Nord. Primele discuţii din cadrul summitului intercoreean au vizat subiectul sensibil al crizei nucleare nord-coreene.

Agenţia Reuters relatează că la întâmpinarea
omologului sud-coreean, Kim Jong-il părea apatic şi obosit. Un medic citat de presa sud-coreeană susţine că dictatorul nord-coreean, în vârstă de 65 de ani, arată ca un diabetic. În vară, publicaţia britanică "Times" relata că starea de sănătatea a lui Kim Jong-il s-a deteriorat brusc şi că a fost necesară o operaţie de by-pass, efectuată de chirurgi germani.

Tot din culisele summitului, Reuters relatează despre cadoul primit de Kim Jong il de la omologul sud-coreean: DVD-uri cu telenovele interzise de Phenian. Presa de la Seul susţine că dictatorul ar mai fi primit cadou şi un televizor uriaş, cu plasmă.

France Presse observă că în timp ce liderul nord-coreean a venit însoţit de nevastă, dictatorul de la Phenian a venit singur. "Cum arată cea de-a patra soţie a lui Kim Jong-il, care nu a apărut niciodată în public", se întreabă AFP. Kim s-ar fi căsătorit, anul trecut, cu o cântăreaţă care a fost secretara sa personală.
Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Coreea Phenian seul