MENIU

Croația, cu un picior în Schengen. Roberta Metsola: "Criteriile au fost îndeplinite". În ce stadiu se află aderarea României

Croația/ Foto: Pixabay

Parlamentul European a dat, joi, undă verde pentru admiterea Croației în spațiul Schengen, decizia finală urmând să fie luată de Consiliul Uniunii Europene, format din cei 27 de lideri de guvern europeni. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

Astfel, cu o majoritate de 534-53, parlamentul a votat în favoarea ridicării controalelor rămase la frontierele dintre spațiul Schengen și Croația, transmite Reuters preluatd e HotNews.ro.

„Locul Croației este în Schengen. Criteriile au fost îndeplinite. Parlamentul European a dat undă verde. Acum, Consiliul UE trebuie să o facă", a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet postat imediat după votul din PE.

Croatia\"s place is in Schengen.

Criteria have been met.

The people of Croatia deserve this.
The people of Europe merit this.@Europarl_EN has given its green light.
Now @EUCouncil must deliver.@AndrejPlenkovic 🇪🇺🇭🇷 pic.twitter.com/QQ2ZIoFgx7

— Roberta Metsola (@EP_President) November 10, 2022

Spațiul Schengen este cea mai mare zonă fără control de pașapoarte din lume, permițând circulația nerestricționată a persoanelor între 26 de țări europene.

Cât privește aderarea României la spațiul Schengen, pe 1 noiembrie, președinția cehă a Consiliului UE a transmis felicitări țării noastre pentru reușita vizitelor de verificare privind îndeplinirea condițiilor de aderare la spațiul comunitar, dar și calendarul pentru decizia de aderare la spațiul unic de circulație european. 

"Pe 8 și 9 decembrie se reunește Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) și vom avea o decizie privind aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen.
 
România merită să fie în Schengen, îndeplinim toate condițiile impuse tuturor celorlalte state membre și românii au stat de-ajuns la cozi prin Europa", a transmis europarlamentarului USR Vlad Gheorghe.
 
Până în prezent, Olanda s-a opus în continuare accederii României la Spațiul Schengen.

Reamintim că decizia finală cu privire la extinderea spaţiului Schengen este luată în unanimitate de membrii UE care fac parte din acest spaţiu de liberă circulaţie.

Mai multe articole despre:
croatia schengen parlamentul european