MENIU

Criza refugiaţilor. Anunţul-şoc făcut de Portugalia, în spiritul solidarității

<p>Incendiu la un centru de imigranţi din nord-vestul Germaniei. Focul a pus intenţionat</p>

Portugalia le-a prezentat țărilor europene 'în care presiunea migratorie este mai puternică' propunerea sa de a găzdui până la 5.800 de refugiați, în plus față de cota de circa 4.500 de refugiați deja acceptată de Lisabona, a anunțat vineri o sursă guvernamentală, scrie Agerpres.

'Am trimis propunerea în această săptămână, printr-o scrisoare, Greciei, Austriei, Italiei și Suediei, și am făcut aceeași ofertă Germaniei' la începutul lunii februarie, în cursul vizitei la Berlin a premierului socialist Antonio Costa, a precizat un responsabil al executivului portughez.

'Portugalia dispune de o importantă zonă maritimă, dar nu cunoaște aceeași presiune migratorie ca aceste țări. În spiritul solidarității, suntem pregătiți să primim mai mulți refugiați', a adăugat el. Propunerea se referă totuși 2.000 de studenți la universitate și 800 din învățământul profesional, precum și 2.500 până la 3.000 de refugiați calificați în domeniul agriculturii și al pădurilor.

'Acestea sunt domenii în care avem nevoie de mână de lucru', a anunțat guvernul, adăugând că 'acest lucru va putea de asemenea, în anumite cazuri, să aibă un impact pozitiv în regiuni afectate de depopularea rurală'.

Portugalia a trebuit, în schimbul unui plan de ajutor internațional de 78 de miliarde de euro, să pună în aplicare un plan de austeritate din care țara a ieșit în mai 2014. Țara se confruntă cu o rată a șomajului ridicată, de 12,2%, însă și cu o depopulare a regiunilor sale, unde rata natalității este una dintre cele mai scăzute din Europa.

În cadrul negocierilor europene, Portugalia a acceptat să primească aproximativ 4.500 refugiați pe o perioadă de doi ani.