MENIU

Ungaria declară stare de urgență la granița cu Serbia. Refugiații au forțat gardul de la frontieră

Budapesta a anunțat marți instaurarea stării de urgență în două județe aflate la granița cu Serbia, acolo unde mii de refugiați forțează granița Schengen pentru a continua drumul spre Vestul Europei. 

O nouă serie de legi mai dure privind frontiera și de puteri sporite pentru expulzarea solicitanților de azil au intrat în vigoare la miezul nopții, iar guvernul ungar de dreapta a blocat traseul de cale ferată folosit în acest an de zeci de mii de imigranți, majoritatea refugiați sirieni, pentru a intra pe jos în UE.

Ungaria are în vedere mai ales posibilitatea de a desfășura armata la frontieră și pedepsirea cu până la trei ani de închisoare a distrugerii gardului de sârmă ghimpată instalat de-a lungul graniței sale comune cu Serbia.

"Vom începe o nouă epocă", a declarat, la graniță, la scurt timp după miezul nopții, purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs. "Vom opri afluxul de imigranți prin granițele noastre", a spus el.

Primele arestări

Ungaria a anunțat deschiderea unei proceduri penale împotriva a 60 de imigranți, arestați marți și acuzați de a fi distrus părți ale gardului de sârmă ghimpată de la frontiera cu Serbia, un delict pasibil de cinci ani de închisoare în virtutea legislației intrate în vigoare luni, la miezul nopții.

'Poliția a deschis o procedură penală împotriva lor', a precizat Gyorgy Bakondi, purtător de cuvânt al guvernului, în cursul unei conferințe de presă, informează AFP.

Este vorba de primul mare val de arestări anunțat de la intrarea în vigoare a noii legislații vizând limitarea afluxului de refugiați.

Legea prevede pedepse de până la trei ani de închisoare pentru orice trecere a gardului de sârmă ghimpată ridicat de Ungaria la frontiera sa cu Serbia, pedepse ce pot ajunge la cinci ani în caz de distrugeri aduse acestei construcții metalice.

Graniță sigiliată

Intrarea imigranților din Serbia în Ungaria era blocată complet marți la punctul oficial de trecere Roszke, în ziua în care autoritățile ungare au instituit măsuri restrictive vizând limitarea afluxului de refugiați, transmite AFP, citată de Agerpres.

Potrivit declarațiilor unor imigranți din Orientul Mijlociu, mulți provenind din zonele de conflict din Siria și Irak, polițiștii ungari au interzis trecerea la miezul nopții.

Poliția ungară a confirmat că acest punct de trecere a frontierei, precum și cel Asothalom, situat la 5 km distanță, au fost închise, dar începând cu ora locală 07:00.

"Această măsură a fost luată din cauza evoluției situației de partea sârbă a frontierei, unde nu sunt asigurate controale", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției de frontieră, Laszlo Balazs, în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta.

El a dat asigurări că va fi luată în discuție redeschiderea punctele de trecere a frontiere 'dacă vor fi îndeplinite condițiile' necesare.

Poliția ungară a reținut marți dimineață nouă imigranți sirieni și șapte imigranți afgani pentru trecerea ilegală a gardului de la frontiera dintre Serbia și Ungaria, notează Reuters. Ei sunt acuzați că au forțat gardul de sârmă și au intrat în Ungaria, faptă care este sancționabilă în conformitate cu noile legi care au intrat în vigoare la miezul nopții.

Luni, un număr record de 9.380 de imigranți au reușit să treacă frontiera, conform datelor poliției.

Marți dimineață, circa 300 de persoane, printre care și copii, așteptau în fața punctului de trecere în speranța că va fi redeschis.

Unii imigranți au petrecut noaptea în circa 50 de corturi, distribuite de organizațiile umanitare, care le-au instalat chiar pe asfalt, pe două drumuri folosite de obicei de mașini pentru a trece frontiera.

Câțiva polițiști sârbi observau de la distanță situația fără a interveni, autoritățile de la Belgrad luând decizia să se implice cât mai puțin de la începutul crizei imigrației.

Poliția ungară a închis luni principalul punct de trecere, situat la doi kilometri mai la est, de-a lungul unei căi ferate.

De la instalarea de către Budapesta a gardului de sârmă ghimpată de-a lungul celor 175 de km de frontieră sârbo-ungară, trecerea pe calea ferate de la Roszke, lată de circa 40 de metri, devenise singurul punct de tranzit pentru aproape toți imigranții care intrau în Ungaria.

În acest loc, frontiera este ferm închisă de luni după-amiază, iar calea ferată este blocată cu ajutorul unui vagon de care a fost atașat un cadru metalic acoperit de sârmă ghimpată.

Marți, polițiștii ungari erau pe poziții, dar niciun imigrant nu a încercat acest traseu.