MENIU

Cresc tensiunile între Moscova și Washington. Declarația care îi va înfuria pe ruși

Cresc tensiunile pe axa Washington-Moscova, în contextul războiului din Ucraina. Pentru că Lituania a blocat accesul mărfurilor în zona Kaliningrad, ce aparție Rusiei, Kremlinul a trecut la amenințări fățișe la adresa guvernul de la Vilnius. Americanii nu se lasă mai prejos și spun că orice atac al unui stat NATO va fi tratat cu o ripostă pe măsură.

Statele Unite susțin cu fermitate articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care afirmă că un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra întregii Alianțe și sunt gata să apere Lituania în cazul invadării teritoriului de către Rusia.

„Lituania este membră a NATO și sprijinim angajamentele pe care le-am luat față de Alianță”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. El a precizat că se referă, în primul rând, la angajamentul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care este „baza Alianței”.

Price a menționat că Statele Unite apreciază „măsurile economice fără precedent” împotriva Rusiei, care, împreună cu America, au fost folosite de alte țări, inclusiv Lituania . El a reamintit că sancțiunile împotriva Rusiei sunt susținute de zeci de țări din întreaga lume, inclusiv de către UE și NATO.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a reiterat: „Susținem NATO, sprijinim aliații noștri NATO și sprijinim Lituania”.

Ministerului rus de Externe l-a convocat pe șeful misiunii diplomatice a Lituaniei, Virginia Umbrasene, și a protestat împotriva deciziei autorităților de la Vilnius de a interzice tranzitul unei game largi de mărfuri în regiunea Kaliningrad. S-a făcut o cerere pentru „ridicarea imediată a restricțiilor” și, în același timp, Rusia afirmat că „își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naționale”.

După aceea, Ministerul de Externe lituanian a înmânat  o notă însărcinatului rus de afaceri Serhiy Ryabokon cu o explicație a măsurilor restrictive ale UE privind anumite categorii de mărfuri în tranzit către Kaliningrad. În cadrul întâlnirii, a fost respinsă informația difuzată de partea rusă că Lituania a interzis tranzitul pasagerilor și mărfurilor care nu intră sub regimul de sancțiuni al UE.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident lituania