MENIU

Credibilitatea Arabiei Saudite și soarta democrației se joacă în aceste zile

Felul în care va fi soluționată uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi va determina credibilitatea regimului de la Riad, pe de o parte, și viitorul democrației în general, pe de altă parte.  

Statele Unite manifestă o ambivalență deranjantă în cazul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Președintele american, care a făcut din relația privilegiată cu saudiții piatra de temelie a politicii sale în Orientul Mijlociu, pentru a contracara Iranul, a încercat să găsească o cale de ieșire din criză care l-ar putea exonera pe Mahomed bin Salman.

Europenii, care au și ei interese economice în Arabia Saudită, au adoptat o linie fermă.

Dacă dezvăluirile promise de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, confirmă scenariul unei execuții macabre efectuate de către un comando trimis de Riyad, ambivalența lui Donald Trump nu va mai putea fi susținută. Nu se pot impune sancțiuni împotriva Moscovei pentru otrăvirea unui agent dublu și, în același timp, Riyadh să fie exonerat de asasinarea unui adversar aflat în exil, consideră Le Monde, citat de RFI Romania.

USA Today crede la rândul său că Arabia Saudită trebuie să plătească. Un grup bipartizan de peste 20 de senatori a declanșat deja acest proces de sancționare în conformitate cu Legea Magnitsky, privind responsabilitatea drepturilor omului. Grupul a trimis o scrisoare către Donald Trump la începutul acestei luni. Dacă o investigație va constata că prințul moștenitor este de vină pentru crimă, actul ar putea îngheța bunurile sale deținute în băncile din S.U.A., împiedicându-l să călătorească în America.

Iar Financial Times observă că uciderea jurnalistului amenință proiectul economic al prințului Bin Salman.

Arabia Saudită a pus la punct un mare fond suveran menit a remodela economia regatului. Misiunea acestuia a devenit acum mult mai dificilă.

Pe fondul rapoartelor macabre despre uciderea jurnalistului, Riyadh se luptă cu cea mai mare criză diplomatică în raport cu occidentul de la atacurile din 11 septembrie 2001.

Iar constatarea ziarului The Guardian este: În zilele lui Bin Salman și Donald Trump, jurnaliștii au nevoie de sprijinul cititorilor.

Bin Salman are doar 33 de ani. El ar putea să se schimbe. Dar Trump? Trump nu se va schimba. Istoria ne învață că unul dintre agresorii cei mai periculoși la adresa sănătății democrației este supunerea treptată și tăcerea jurnaliștilor. Iar acestea se întâmplă tot mai mult acum. Jurnaliștii vor rezista, dar vor avea nevoie de sprijinul dumneavoastră, de cititori. Vorbind despre jurnalism, în ciuda numeroaselor sale imperfecțiuni, vorbim despre fiecare dintre noi și despre oricine care crede în libertate și lege, scrie editorialistul de la The Guardian.

Mai multe articole despre:
Arabia Saudită Donald Trump