MENIU

Slovacia și Cehia se opun cotelor de refugiați. Bratislava va ataca decizia în instanță

Cotele de refugiaţi impuse de Uniunea Europeană sunt contestate la Curtea Europeană de Justiţie de Slovacia, dar nu și de Cehia. România, care s-a opus şi ea cotelor obligatorii la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, îşi va exprima nemulţumirea la summitul UE de miercuri, prin vocea președintelui Klaus Iohannis.

Slovacia va merge în instanță pentru a contesta cotele privind distribuția solicitanților de azil aprobat de miniștri de interne din Uniunea Europeană, a declarat miercuri premierul slovac Robert Fico, citat de Reuters. Vom merge în două direcții: prima, vom depune o sesizare la curtea din Luxemburg... în al doilea rând, nu vom implementa decizia miniștrilor de interne', a declarat Fico presei, potrivit Agerpres.

Conform deciziei miniștrilor de interne de marți, Slovacia ar trebui să accepte 802 refugiați, 190 din Italia și 612 din Grecia, a declarat purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în Slovacia, Andrej Kralik, citat de TASR.

El a precizat că acest număr ar putea fi redus dacă țări non-UE precum Norvegia și Elveția vor participa la schema de distribuție.

Și Cehia continuă se se opună deciziei, dar premierul Bohuslav Sobotka a subliniat că Praga nu va ataca decizia Consiliului la Curtea de Justiție. 

Nu vreau să escaladez tensiunile și mai mult, în instanță" a spus Sobotka, care a adăugat că, deși se opune cotelor, "Europa nu trebuie să se destrame pe fondul crizei", notează Reuters.

Anunțul șefului guvernului de la Praga vine la o zi după ce  ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, anunțase că Cehia ar putea totuși ataca decizia în justiție. 

Între timp, în Croaţia au intrat numai aseară 9.000 de refugiaţi. Ceea ce ar putea însemna că distribuirea a 120.000 de mii de persoane reprezintă doar o picătură într-un ocean.

Iohannis: Regret decizia Consiliului JAI. Impunerea unor cote obligatorii nu rezolvă problema 

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că regretă decizia luată de Consiliul JAI prin care României i-au fost alocați în plus 2.400 de refugiați, decizie luată printr-un vot majoritar și nu prin consens. Șeful statului a punctat faptul că această hotărâre nu va fi rediscutată în cadrul ședinței Consiliului European. Pe de altă parte, Iohannis a subliniat că problema refugiaților "poate fi gestionată ușor de România" și că "poziția noastră rămâne în continuare una de participare voluntară".

"Regretam si eu regret ca aceasta decizie in loc sa fie luata prin consens, in baza unor negocieri si discutii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca imunerea cotelor obligatorii, printr-un vot majoritar, rezolva aceasta problema. Aceasta impartire matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti. Deja aseara, dupa ce s-a cunoscut acest rezultat, au inceput sa apara tot felul de opinii. Vreau sa subliniez ca MAI a avut mandatul Guvernului intarit de decizia CSAT.

Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie. Aceste decizie de ieri a Consiliului JAI nu se va rediscuta, azi, in Consiliul European. Decizia a fost luata de Consiliul JAI, care e competent pe aceasta chestiune, si nu are nevoie de revotare sau validare in Consiliul European. Inteleg ca sunt tari care vor sa conteste decizia, vom astepta sa vedem rezultatul acestor contestari", a spus Klaus Iohannis. 

Cotele obligatorii de refugiaţi, aprobate de UE. Câţi imigranţi va fi obligată să primească România 

Cotele obligatorii de refugiaţi au fost votate, marţi seară, la Bruxelles. Ungaria, Cehia, Slovacia şi România au votat împotriva, însă au fost depăşite în sistemul cu majoritate calificată, după ce Polonia a renunţat la obiecţii.

"Reprezentanţii statelor UE au aprobat marţi, la Bruxelles, cu o largă majoritate, o decizie de relocare a încă 120.000 de refugiaţi", a anunţat preşedinţia luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene.

Decizia finală va fi, însă, luată în Consiliul European. Dacă aceste cote vor fi puse în aplicare, România urmează să primească 6.351 de refugiaţi.

Potrivit deciziei luate, marţi seară, Franţa va primi 3.064 de imigranţi din Italia şi 9.898 din Grecia, în timp ce Germania 4.027 din Italia şi 13.009 din Grecia. Ungariei i-ar reveni 306 refugiaţi din Italia şi 988 din Grecia, scrie Mediafax.

Ponta, despre Consiliul JAI: Am fost în minoritate şi votul a decis altceva 

MAI a precizat, într-un comunicat transmis marţi, că, la Consiliul extraordinar JAI, vicepremierul Gabriel Oprea a votat împotriva proiectului deciziei de aplicare a cotelor obligatorii, reiterând poziţia de principiu conform căreia România nu susţine relocarea de refugiaţi pe baze obligatorii.

"Vicepremierul Gabriel Oprea a transmis miniştrilor de interne europeni şi reprezentanţilor Comisiei Europene faptul că România este solidară cu statele membre afectate de un aflux foarte mare de refugiaţi şi tocmai de aceea, încă de la primele dezbateri pe tema solidarităţii şi responsabilităţii, Guvernul României şi-a manifestat disponibilitatea şi a decis preluarea prin relocare a unui număr de 1705 refugiaţi din Italia şi Grecia şi 80 refugiaţi din afara Uniunii Europene (în total 1785 refugiaţi)", se menţionează în comunicat.


Traian Băsescu, despre Consiliul JAI: România a greșit. 7.000 reprezintă începutul