MENIU

Coreenii ar putea deveni cu un an mai tineri, prin lege. Care este MOTIVUL

De ce ar putea coreenii să devină cu un an mai tineri

Coreenii ar putea deveni în curând cu un an mai tineri. Potrivit tradiţiei, în Coreea de Sud, un copil este considerat a avea un an încă din ziua naşterii, însă acum noul guvern vrea să schimbe acest obicei.

"Câţi ani ai"? - este o întrebare simplă cu un răspuns clar pentru întreaga lume, dar nu şi pentru cei din Coreea de Sud, unde răspunsul la această întrebare nu este deloc simplu pentru ei.

Tradiţia „vârstei coreene” spune că un copil are deja un an în momentul naşterii, iar de Anul Nou "îmbătrâneşte" cu încă unul.

În Coreea de Sud, atunci când se naşte un copil, acesta este considerat în vârstă de un an. În ziua de Anul Nou, i se mai adaugă un an la vârstă.

Aceasta înseamnă că un copil născut în decembrie ar fi considerat a avea doi ani, deşi au trecut doar câteva săptămâni de când a văzut lumina zilei.

Totuşi această tradiţie „coreeană” s-ar putea schimba în curând, deoarece preşedintele ales al ţării, Yoon Suk-yeol, face eforturi pentru eliminarea acestui obicei vechi de secole, potrivit BBC.  

Lee Yong-ho, şeful comitetului de tranziţie al preşedintelui, a declarat că administraţia vrea să standardizeze modul în care este numărată vârsta, pentru a aduce Coreea de Sud în rând cu restul lumii.    

El a spus că acest calcul diferit al vârstei a dus la o "confuzie permanentă" şi la "costuri sociale şi economice inutile".  

Noua propunere pare să fie pe placul majorităţii, dar experţii spun că au îndoieli cu privire la implementarea ei.

În Coreea de Sud, există trei metode diferite de a ține vârsta.

Țara a folosit în mod oficial sistemul de calcul internațional, care ține cont de data de naștere a persoanei, în cele mai multe cazuri legale și administrative începând cu anul 1962.

Coreea de Sud mai are un model oficial de a socoti vârsta unei persoane, potrivit căreia copiii au 0 ani la naștere, însă vârsta lor crește mereu pe data de 1 ianuarie. Sub această regulă, un bebeluș născut în decembrie 2020 ar avea doi ani în ianuarie 2022, chiar dacă, în realitate, mai sunt 11 luni până la ziua sa de naștere.

Această metodă este folosită mai ales pentru a defini vârsta legală a unei persoane în situații care s-ar putea aplica pentru o mare parte din populație, inclusiv în cazul regulilor privind serviciul militar obligatoriu și cele prin care minorii sunt protejați prin lege împotriva abuzurilor.

Și, firește, mai este și metoda „vârstei coreene”, folosită de toți membrii societății. Prin această metodă, oamenii au un an la naștere și înaintează în vârstă după ce serbează Revelionul, fără să se mai ia în considerare data de naștere.