MENIU

"Copilul lui Krakatoa", vulcanul care a semănat teroare şi moarte în Indonezia (VIDEO)

Vulcanul care a provocat tsumani-ul devastator din Indonesia, responsabil de moartea a cel puţin 222 de oameni, este supranumit "copilul lui Krakatoa", vulcanul cu cea mai sinistă reputaţie de pe planetă. Răsărit din apele oceanului  în urmă cu 90 de ani, juniorul Krakatoa a început să fie urmărităcu atenţie de aproximativ un deceniu, de când activitatea i s-a intensificat, arată un comentariu AFP.

Anak Krakatoa, care în indoneziană înseamnă “copilul” lui Krakatoa, a devenit deosebit de activ încă din iunie. Vulcan expulzează ocazional în atmosferă coloane de cenuşă ce pot atinge înălţimi considerabile, iar în octombrie, o ambarcaţiune turistică a fost la un pas de a fi lovită de fragmente de lavă incandescentă aruncate din crater.

Potrivit specialiştilor, Anak Krakatoa s-a format în jurul anului 1928.

Krakatoa, ""vulcanul-mamă" are cea mai sinistră reputaţie din instoria vulcanografiei. Erupţia din 1883 rămâne până astăzi drept cea mai distructiv fenomen de acest fel. 

Energia emanată de explozia principală a fost cam de câteva miii de ori mai mare decât a bombei de la Hiroţi,a şi de patru ori mai mare decât a celei mai puternice bome nucleare dezvoltate de om. 

Valul tsumani provocat de erupţia din 1883 a atins 40 de metri înalţime, iar coloana de praf, zgură şi fum a ajuns la 80 de kilometri înălţime, fiind vizibilă de la 680 de kilometri, din Singapore. 36.000 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Mai multe articole despre:
Indonezia tsumani