MENIU

Consultările preşedintelui Senatului italian cu liderii politici au eşuat

Preşedintele Senatului italian, Franco Marini, a anunţat ieri că a eşuat în consultările purtate cu liderii partidelor politice în încercarea de a forma un guvern de tranziţie. Nici în privinţa reformei electorale, dezbaterile nu au dus la nici un rezultat. [PG EL]În aceste condiţii, singura soluţie rămân alegerile anticipate, subliniază observatorii.

Conform procedurii, anunţul privind alegerile anticipate urmează să fie făcut de preşedintele Italiei, o dată cu dizolvarea Parlamentului. Scrutinul va fi organizat cel mai probabil la jumătatea lunii aprilie. Cel mai categoric adversar al constituirii unui guvern de tranziţie a fost liderul dreptei, Silvio Berlusconi, care a cerut revenirea imediată în faţa urnelor.

La polul opus, liderul de centru-stânga Walter Veltroni, primarul Romei, s-a arătat un partizan al unui guvern cu un mandat provizoriu de trei luni, timp în care s-ar fi putut adopta reforma legii electorale.

Criza politică din Italia s-a declanşat la 24 ianuarie, prin demisia lui Romano Prodi, după ce Senatul a refuzat să acorde guvernului său votul de încredere.
Mai multe articole despre:
parlament Italia consultări eşuare