MENIU

Cine sunt „DarkSide”, hackerii responsabili pentru atacul asupra celei mai mari rețele de transport de carburant din SUA

Foto arhivă

FBI i-a identificat pe atacatori ca fiind membri „DarkSide”, un grup cu origini din Europa de Est, posibil Rusia, care își cultivă o imagine de tip Robin Hood: susțin că fură doar de la corporații și că donează o parte din câștigurile obținute.

FBI mai arată că, îngrijorat că atacul de tip ransomware s-ar putea amplifică, FBI a emis o alertă de urgență transmisă către toate companiile energetice, cărora le-a cerut să verifice dacă au în sisteme coduri precum cel care a blocat Colonial Pipelines.

Această companie este privată și administrează cel mai important sistem de conducte al țării, care transporta gaz, motorină și kerosen din Texas până în New York. Este o conductă de 8.850 de kilometri, scrie ziare.com

Colonial Pipeline, cel mai mare operator de conducte de carburanți din Statele Unite, a fost nevoită, vineri, să oprească livrările din cauza atacului cibernetic, iar luni a anunțat că se așteaptă că activitatea să fie reluată în mare parte până la sfârșitul acestei săptămâni.

Prețul petrolului Brent a crescut luni cu 1%, la 68,97 dolari pe baril. Cotația petrolului West Texas Intermediate din SUA a avansat cu 0,9%, la 65,51 dolari pe baril. Ambii indici au urcat săptămâna trecută cu peste 1%, înregistrând a două creștere săptămânală consecutivă.

„În cazul în care conductele vor rămâne închise pentru orice durata de timp, acest lucru va avea impact asupra pieței nu doar în SUA, ci și în Europa. În aceste condiții, mă aștept că această perturbare a functsionarii conductespr să fie rezolvată în câteva zile, pentru că impactul să fie limitat”, a declarat Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

Casă Albă colaborează îndeaproape cu Colonial pentru remedierea situației, iar secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, a spus că remedierea conductelor este o prioritate importantă a administrației Biden.

Grupul de hackeri DarkSide, acuzat de atacul împotriva Colonial, a anunțat luni că obiectivul sau este să câștige bani, nu să provoace haos, anunțat care, potrivit experților, arată că atacul sau a mers mai departe decât intenționa.