MENIU

Cine este liderul formațiunii Syriza, "narcisistul periculos" care promite să revoluționeze Europa

<p>Cine este liderul formațiunii Syriza, "narcisistul periculos" care promite să revoluționeze Europa</p>

Liderul partidului de extremă stângă Syriza, Alexei Tsipras, care a obținut, duminică, o victorie istorică la alegerile legislative din Grecia și care va deveni noul premier al statului elen, este omul sub conducerea căruia lucrurile se vor schimba radical la Atena: măsurile de austeritate, politicile fiscale și modul în care statul face afaceri cu instituțiile internaționale, relatează The Guardian, citat de Ziare.com.

Fost activist al Tineretului Comunist și un ateu declarat, relatează The Guardian, politicianul extremist pare hotărât să răstoarne situația nu numai din propria sa țară, ci și din întreaga Europă, iar nonconformismul vine la pachet cu aceste planuri.

"Viitorul nostru comun în Europa nu este austeritatea, este un viitor al democrației, solidarității și cooperării. Astăzi decidem dacă troika se întoarce în Grecia sau dacă, prin negocieri dure, țara își va recâștiga demnitatea", a declarat el, la scurt timp dupa afișarea exit-poll-urilor.

Faptul că este un orator de excepție și o figură telegenică l-a ajutat enorm pe Tsipras să vorbească în numele unui sector al societății care a fost, timp de decenii, hărțuit de regimul autoritar de dreapta, continuă The Guardian. Liderii de stânga au fost întotdeauna considerați limitați și lipsiți de experiență în Grecia, iar, cu aceste etichete s-a confruntat și Alexei Tsipras, fiu de inginer, care nu a studiat niciodată la universități de prestigiu, din afara țării, și nu a învățat limbi străine, continuă publicația britanică.

Pe de altă parte, opozanții lui susțin că Tsipras este un narcisist periculos, fără pregătire economică. Unii l-au comparat chiar cu Harry Potter, criticându-l că a făcut promisiuni care țin mai mult de zona fanteziei. Însă, liderul Syriza poate mai mult decât orice politician grec: a crescut pe spatele crize financiare, care a lovit statul elen, în urmă cu cinci ani, având o retorică anti-austeritate remarcabilă și devenind un politician cu tot mai multă dexteritate, mai precizează aceeași publicație.

Mai muilte pe Ziare.com.