MENIU

Cine este asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia

Andrei Karlov, ambasadorul Rusiei în Turcia, a fost împuşcat luni, în timp ce participa la o expoziţie, în oraşul Ankara. Ambasadorul a decedat la spital din cauza rănilor suferite.

UPDATE Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, citat de agențiile internaționale de presă, a confirmat că bărbatul care l-a asasinat luni pe ambasadorul rus la Ankara este un polițist care făcea parte din forțele de intervenție la dezordine.

UPDATE  Născut în 1994 în orașul Soke, din provincia Aydin, din vestul Turciei, atacatorul se numea Mevlut Mert Altintas și era de doi ani și jumătate în rândurile forțelor antirevoltă, a confirmat Soylu, într-o conferință de presă transmisă în direct de canalul NTV.

UPDATE Surse din cadrul Primăriei din Ankara au declarat că autorul atacului a fost anchetat pentru implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie, dar nu fusese găsit vinovat. În plus, agentul de poliţie ar fi avut legături cu clericul musulman disident Fethullah Gulen, care locuieşte în SUA. Gulen este acuzat de Administraţia Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat complotul militar din iulie.

Asasinul ambasadorului rus a fost identificat drept Mevlüt Mert Altıntaş, în vârstă de 22 de ani. Acesta absolvise o școală de poliție în urmă cu doi ani și făcea parte din forțele antirevoltă din Ankara, scrie presa turcă. Individul s-a strecurat pe la spate şi l-a împuşcat fără să ezite.

Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara, Andrei Karlov, drept atac terorist și chiar de astăzi (luni) va ridica problema la Consiliul de Securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

 "Calificăm cele întâmplate drept atac terorist. Ne aflăm în legătură permanentă cu autoritățile turce, de la care am primit asigurări că va fi desfășurată o anchetă minuțioasă multilaterală. Ucigașii vor fi pedepsiți", a declarat Zaharova, citată de Agerpres.

Ea a confirmat că ambasadorul rus Karlov a murit în urma rănilor suferite. "Astăzi este o zi tragică pentru diplomația rusă. Astăzi, la Ankara, în timpul unei acțiuni publice, ambasadorul rus a fost împușcat și a murit în urma rănilor suferite", a spus ea.

Zaharova a anunțat că Rusia va pune chiar de azi la Consiliul de Securitate al ONU problema privind atacul terorist împotriva ambasadorului rus la Ankara. "Chiar de astăzi problema va fi adusă în fața membrilor Consiliului de Securitate al ONU. Terorismul nu va trece. Vom lupta cu el în mod hotărât. Remarcabilul diplomat rus Andrei Ghennadievici Karlov va rămâne pentru totdeauna în memoria noastră", a mai declarat aceasta.

Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse.