MENIU

Chomsky: Rusia,cea mai deranjantă piatră din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială

Chomsky: Dacă alte puteri ar acționa la fel de iresponsabil ca SUA, soarta noastră ar fi pecetluită

Impresia dată de reacțiile puterilor mondiale este că, dacă ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca Washingtonul, soarta noastră ar fi pecetluită, spune lingvistul Noam Chomsky, într-un amplu interviu pentru periodicul mexican La Jornada, preluat de televiziunea pan-latino-americană TeleSur.

Războiul nuclear este ceva irațional, dar se poate întâmpla din cauza unui accident sau a unei erori umane, iar ”amenințarea este mult mai mare acum decât în timpul războiului rece, riscul este dat de proliferarea incidentelor în care sunt implicate armatele puterilor nucleare”, pe măsură ce Pentagonul își extinde cele 800 de baze militare de pe glob, spune Chomsky.

Avem de-a face si cu o nebunie colectivă. ”Rusia este cea mai deranjantă pietricică din bocancul Pentagonului în drumul spre dominația mondială, pentru ca are un sistem militar enorm”. ”Problema este că atât Rusia, cât și Statele Unite își sporesc sistemele militare, acționând ca și cum războiul ar fi posibil, ceea ce face parte dintr-o nebunie colectivă”, spune Chomsky.

”Războiul a fost de multe ori foarte aproape”, spune Chomsky, amintind de incientul din timpul președinției Reagan, când președintele și Pentagonul au decis să testeze reacția forțelor militare sovietice simulând un atac împotriva URSS. ”Ce s-a întâmplat a fost că rușii au luat foarte în serios lucrurile. În 1983, după ce sovieticii și-au automatizat sistemele de apărare, au detectat un atac american cu rachete. În aceste cazuri, protocolul este sa mergi pe lanțul de comandă și să lansezi un contraatac. A fost o persoana care trebuia să transmită aceste informații, Stanislav Petrov, care a decis că e o alarmă falsă. Datorită lui suntem aici și putem vorbi”.

O eroare a sistemului defensiv al SUA, spune Chomsky, a făcut ca în 1979 să fie detectat un atac din partea URSS, iar Zbigniew Brzesinki, consilierul pe securitate al președintelui Carter, a pus mâna pe telefon pentru a sugera o ripostă masivă. S-a aflat însă că este o alarmă falsă. ”Sunt zeci de asemenea alarme false în fiecare an”, spune Chomsky. Incidente și provocări precum doborârea avionului rus de către forțele turce se întâmplă în Marea Chinei de Sud. De aici, spune Chomsky, impresia că, dacă puterile militare ar acționa cu aceeași iresponsabilitate ca SUA, soarta lumii ar fi pecetluită, scrie cotidianul.ro.

Mai multe articole despre:
Pentagon baze militare noam chomsky