MENIU

Centrala Zaporojie, bombardată masiv, în weekend. Șeful AIEA avertizează: "Nu vă jucați cu focul!" Pagubele, în curs de evaluare

Centrala nucleară Zaporojie/ Foto: Profi Media

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că au fost cel puţiun 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, sâmbătă seara şi duminică. Şeful agenției, Rafael Grossi, a declarat că atacurile sunt extrem de îngrijorătoare şi complet inacceptabile. „Se joacă cu focul”, a spus oficialul. O echipă de experţi a organizației urmează să evalueze, astăzi, pagubele de la centrala nucleară. Nu este, însă, exclus ca Rusia rusia să le restricţioneze accesul.

Atacurile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, situate în sudul Ucrainei, au avut loc în timp ce lupte grele se dau în estul ţării, unde forţele ruseşti au bombardat poziţiile ucrainene de-a lungul liniei frontului, relatează Reuters.

Bombardarea centralei nucleare vine după o serie de eşecuri pentru forţele ruseşti, care au culiminat cu retragerea din regiunea Herson (din sud). Ulterior acestui moment extrem de rușinos pentru Armata Roșie, Moscova a lansat un atac furibund cu rachete asupra întregii Ucraine, vizând în special infrastructura civilă energetică.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că au fost cel puţiun 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, sâmbătă seara şi duminică. Şeful Agenției, Rafael Grossi, a declarat că atacurile sunt extrem de îngrijorătoare şi complet inacceptabile.

„Oricine se află în spatele acestui atac trebuie să înceteze imediat. Aşa cum am mai spus de multe ori, vă jucaţi cu focul!”, a avertziat Grossi, într-o declaraţie.

Citând informaţii furnizate de conducerea centralei, o echipă a AIEA aflată la faţa locului a declarat că au fost lovite unele clădiri, sisteme şi echipamente, dar niciuna dintre aceste avarii nu este critică pentru siguranţa şi securitatea nucleară.

Potrivit oficialului ONU, o echipă a AIEA intenţionează să facă, astăzi, o evaluare la fața locului, dar operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a declarat că vor exista restricţii cu privire la ceea ce ar putea inspecta echipa.

„Dacă vor dori să inspecteze o instalaţie care nu are nicio legătură cu securitatea nucleară, accesul va fi refuzat”, a declarat pentru agenţia TASS Renat Karcea, consilier al directorului general al Rosenergoatom.

Bombardarea repetată a centralei a stârnit îngrijorare că s-ar putea produce un accident grav la doar 500 km de locul celui mai mari catastofe nucleare civile din lume, dezastrul de la Cernobîl, din 1986.