MENIU

Casa Albă a permis NSA-ului să spioneze Internetul „pentru a identifica hackerii”

Administrația Obama i-a dat Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) autoritatea juridică de a supraveghea comunicațiile pe internet. Motivul invocat este localizarea piraților informatici care lucrează pentru guvernele străine.

Documentele publicate joi și puse la dispoziția cotidianului „The New York Times” de Edward Snowden, fost consultant al NSA, dezvăluie faptul că, în 2012, Departamentul Justiției de la Washington a autorizat Agenția de Securitate Națională a SUA să filtreze comunicațiile de pe Internet. Totul s-a făcut în lipsa oricărui mandat judiciar și sub pretextul identificării programelor de piratare susținute de guvernele altor țări.

În acest context, reamintim că liderul de la Casa Albă a promulgat, marți, o lege care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune NSA. Noua lege, „USA Freedom Act”, le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul și durata apelului telefonic și numărul apelat. Până acum acest lucru era făcut de guvernul federal.

NSA va avea acces la aceste metadate numai dacă va deține un mandat emis de un „tribunal anti-terorist secret” și cu condiția identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate că ar avea legături cu terorismul.

Colectarea metadatelor telefonice de către NSA a fost cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică sub umbrela „Patriot Act”- legea votată la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie 2001.

Prerogativele extinse ale NSA în privința mijloacelor de supraveghere au fost dezvăluite de Edward Snowden în iunie 2013. Printre cei spionați de NSA s-au numărat și aliații de nădejde ai Washington-ului.

Mai multe articole despre:
SUA internet Casa Albă spionaj NSA