MENIU

Cartea care aruncă în aer Casa Albă. Administrația Trump, desființată cuvânt cu cuvânt

Președintele SUA, Donald Trump

Cartea Fire and Fury: Inside the Trump White House (Foc şi Furie: În interiorul Casei Albe conduse de Trump) a apărut vineri în librării, în ciuda tentativelor președintelui SUA de a bloca lansarea. Nenumăratele dezvăluiri din volumul scris de ziaristul Michael Wolf, apărute deja prin ziare, au dat o lovitură dură liderului de la Casa Albă.

Cartea care face furori în întreaga lume a fost lansată vineri, cu patru zile înaintea datei stabilite anterior, tocmai pentru că Donald Trump a încercat să o oprească, prin avocații săi, scrie publicația GQ.

În multe librării, cartea s-a epuizat în doar câteva zeci de minute. Comenzile online au deja un timp de așteptare de câteva săptămâni.

Trump a încercat să blocheze nu doar apariția volumului, dar și declarațiile fostului său aliat, Steve Bannon, care este una dintre sursele cărții.

Întrevederea unor membri ai fostei echipe de campanie electorală a lui Donald Trump cu oficiali ruşi a fost un "act de trădare", a afirmat Steve Bannon, fost consilier prezidenţial pentru Strategii Politice, într-ununl din interviurile publicate în carte.

Steve Bannon s-a declarat amuzat şi uimit de întrevederea desfăşurată în Turnul Trump din New York cu un avocat rus care promitea să ofere informaţii compromiţătoare despre candidatul democrat la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton. Întrevederea a fost aranjată de Donald John Trump jr., fiul lui Donald Trump.

La întrevedere au participat şi Jared Kushner, ginerele actualului preşedinte al SUA, precum şi Paul Manafort, care la acea vreme era şeful echipei de campanie electorală a candidatului republican Donald Trump.

Trump, familia sa și echipa de campanie, șocați și speriați de propria victorie

Mențiunile despre întâlnirea cu rușii reprezintă doar o mică parte din cartea care a devenit centrul dezbaterilor din SUA și din lume.

Într-un lung fragment din cartea lui Michael Wolff, publicat de NYMag, putem aflat statrea de spirit din echipa lui trump după câștigarea alegerilor.

"În momentul în care s-au confirmat, în seara alegerilor, tendinţele neaşteptate că Trump chiar putea câştiga, Donald Trump jr. i-a spus unui prieten că tatăl său, Donald Trump, părea a fi o fantomă. Melania era în lacrimi, nu de bucurie. Într-un interval de aproximativ o oră, conform observaţiilor lui Steve Bannon, Trump a fost tulburat, nu îi venea să creadă, apoi devenise înspăimântat. Transformarea finală: Brusc, Donald Trump a devenit un om care credea că merita să fie şi era capabil să fie preşedinte al Statelor Unite".

Haos la Casa Albă

Alte informații culese de Michael Wolff și publicate în carte îl prezintă pe Trump drept un om nu foarte inteligent și pregătit, incapabil să se concentreze și influențat, în mod haotic, de diverși consilieri, oficiali sau neoficiali.

Trump a fost sfătuit să ofere doar roluri onorifice fiicei și ginerelui său, Ivanka Trump și Jared Kushner, deși președintele nu părea să înțeleagă ideea de nepotism. Chiar și cu rolurile onorifice, cei doi au devenit foarte importanți în procesul de luare a deciziilor și au început chiar să viseze la ideea că Ivanka Trump ar putea deveni într-un viitor prima femeie președinte a SUA, precizează cartea.

În vreme ce Steve Bannon încerca să își impună agenda în interiorul administrației, în paralel cu Jared Kushner, oamenii care încercau să lucreze conform cutumelor instituționale au înțeles că nu au nicio șansă să reușească.

Printre aceștia, adjuncta şefului Cancelariei prezidenţiale, Katie Walsh, care, înainte de a părăsi postul după numai câteva luni, l-a întrebat pe Jared Kushner care sunt cele trei lucruri pe care preşedintele vrea să se concentreze.

”A fost cea mai importantă întrebare imaginabilă, una la care un candidat la preşedinţie calificat pentru acest post ar fi trebuit să răspundă cu mult înainte de a ajunge la Casa Albă. La şase săptămâni de la începerea mandatului lui Donald Trump, Jared Kushner încă nu avea un răspuns clar. «Da, probabil va trebui să avem această discuţie», i-a răspuns el lui Katie Walsh", potrivit cărţii.

 

Surse: Mediafax, NYMag, GQ