MENIU

„Bomba murdară” a Ucrainei. Propaganda Rusiei, demontată: A falsificat și fotografii de la atentatele din SUA, în 2001

„Bomba murdară” a Ucrainei. Propaganda Rusiei, demontată: A falsificat și fotografii de la atentatele din SUA, în 2001

Propaganda Rusiei despre „bomba murdară” a Ucrainei a fost demontată de presa internațională, care acuză falsuri grosolane ale Rusiei în încercarea ce pare o forțare a escaladării în războiul din Ucraina.

Rusia a insistat cu retorica „bombei murdare” a Ucrainei, iar la o zi de la avertismentul lansat de ministrul rus al apărării - Serghei Șoigu, a urmat și o prezentare amplă a așa-ziselor dovezi în acest sens. „Modelul Șoigu” a fost adoptat imediat de ministrul Serghei Lavrov, care a luat legătura cu omologii săi, acuzând Ucraina că face o „bombă murdară”, apoi și șeful rus de Stat Major și-a informat omologii. „Bomba murdară” despre care avertizează Rusia nu e o bombă atomică sau nucleară, ci un amestec de explozibili cu materiale radioactive, pulverizate în momentul exploziei, potrivit CDC

Șeful Forței Ruse de Protecție împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice - Igor Kirillov, a prezentat, luni, un material informativ în care prezintă așa-zisele dovezi ale pregătirii unei „bombe murdare” de către Ucraina. 

Prezentarea făcută de generalul-locotenent Kirillov de luni, 24 octombrie, poate fi urmărită aici, potrivit site-ului ministerului rus al apărării.

„Armata rusă a obținut dovezi documentare care confirmă că Pentagonul a fost implicat în finanțarea proiectelor biologice militare în Ucraina. Credem că în Ucraina au fost create componente ale armelor biologice”, a declarat Kirillov, precizând că un document din 6 martie 2015 confirmă „implicarea directă a Pentagonului în finanțarea experimentelor biologice militare în Ucraina”.

Ulterior, presa internațională a demontat „dovezile” prezentate de Rusia. Potrivit Sky News, imaginile prezentate de Ministerul rus al Apărării ar fi false sau scoase din contextul actual.

Astfel, afirmația despre intenția Ucrainei de a provoca panică și să crească fluxul de refugiați în toată Europa prin folosirea „bombei murdare” a fost demontată într-un reportaj difuzat de Sky News.

Imaginea cu oameni care aleargă pe străzi folosită în prezentarea Moscovei este de fapt una care datează din 11 septembrie 2001 din New York, după atentatele teroriste.

O altă acuzație în prezentarea făcută de oficialul rus Kirillov a fost adusă Occidentului că folosește informații false pentru a provoca Rusia. Kirillov a afirmat că această strategie a mai fost folosită de Occident și înainte, și anume în timpul războiului civil sirian. Acesta susține că provocările Occidentului la adresa Rusiei sunt făcute pentru a-și justifica intervențiile militare, potrivit Sky News.

Imaginea prezentată în conferința susținută de Kirillov ar fi fost folosită de Rusia și în 2018. Aceștia au încercat atunci să arate cum Căştile Albe din Siria ar face de fapt filme de propagandă despre atacurile false asupra civililor din Siria. Poziția Kremlinului față de acțiunea Căștilor Albe este cunoscută încă de la începutul războiului din Siria, din 2011. Rusia susține că voluntarii din grupul de Apărare Civilă Siriană - Căștile Albe - , care ajută victimele din războiul din Siria, ar fi un grup de apărare prin care pot opera teroriști.

Atunci s-a demonstrat că respectiva imagine era, de fapt, o filmare din culise la turnarea filmului Revolution Man - un film împotriva Căștilor Albe realizat în 2018 de o companie de film siriană. Eliot Higgins, fondatorul grupului de investigații Bellingcat, a dezmințit imaginile în 2018, dezvăluind fake-news-ul rușilor, a reamintit și acum acest lucru printr-o postare pe Twitter.

Iar o altă fotografie inclusă în prezentarea făcută de Kirillov alături de acuzația că Ucraina creează „o bombă murdară” nu este actuală, fiind postată online din 2016, după cum arată jurnalistul Benjamin Strick.

 

Propaganda falsă a Kremlinului privind „bomba murdară” a Ucrainei a fost respinsă deja ferm de Occident. 

Ministrul rus de Externe, Serghei Şoigu, a acuzat Ucraina că ar putea escalada conflictul cu o „bombă murdară” și a avertizat duminică, într-o conversaţie cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, că Ucraina pregăteşte un atac cu dispozitive radioactive artizanale. Moscova a atenționat și Franța și Marea Britanie despre riscurile atacului. În plus, ministerul rus al apărării a anunțat că și-ar fi pregătit forțele în cazul detonării unei „bombe murdare” de către Ucraina pe teritoriul său.

„Bomba murdară” despre care avertizează Rusia nu e o bombă atomică sau nucleară, ci una convențională, un amestec de explozibili, ca dinamita, cu materiale radioactive, ce sunt pulverizate sub formă de praf în momentul exploziei, potrivit CDC. Iar principalul pericol al acestui tip de bombă este din cauza exploziei, nu din radiații. Oamenii care sunt foarte aproape de locul exploziei ar fi expuși la radiații suficient cât să genereze imediat o boală gravă. Fumul și praful radioactive emise la explozia acestui tip de bombă potr reprezenta un pericol dacă sunt inhalate sau dacă se depun pe alimente ce sunt apoi consumate.

După acuzațiile Moscovei, prin declarațiile ministrului Șoigu, NATO a avertizat Rusia să înceteze cu „falsele pretexte” și să nu continue pe calea escaladării în războiul din Ucraina.

Secretarul general al NATO - Jens Stoltenberg a atenționat luni Rusia în acest sens. Înaltul oficial al NATO a anunțat luni seară că s-a consultat cu SUA şi Marea Britanie şi a avertizat Rusia.

Ulterior și Casa Albă a respins acuzaţiile Rusiei, pe care le-a catalogat ca făcând parte dintr-o „acțiune falsă”. 

Ucraina nu deţine arme nucleare, în timp ce Rusia a declarat de mai multe ori că va recurge la arsenalul său nuclear în cazul în care îi va fi amenințată integritatea teritorială, potrivit doctrinei sale nucleare.

Președintele Volodimir Zelenski a avertizat că, „dacă Rusia spune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”. El a acuzat Rusia că încearcă să justifice o escaladare în acest mod a conflictului, ce durează deja de aproape nouă luni.