MENIU

Avionul prăbușit în Ucraina. Anunț de ultima oră despre vinovații tragediei

Malaezia a difuzat miercuri la ONU un proiect de rezoluție care solicită înființarea unui tribunal special internațional pentru a-i judeca pe cei vinovați de prăbușirea zborului MH17, Boeingul malaezian doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei, relatează AFP.

Săptămâna trecută, Malaezia a anunțat Consiliul de Securitate că este pregătită să își prezinte rezoluția în pofida opoziției Rusiei, care a apreciat această inițiativă ca fiind prematură. Proiectul de rezoluție cere înființarea unui tribunal care să fie plasat sub Capitolul 7 al Cartei Națiunilor Unite, cu scopul de a obliga țările membre să colaboreze cu tribunalul, sub pedepsa sancțiunilor, scrie Agerpres. 

Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei într-un moment în care în zona respectivă aveau loc lupte între separatiștii proruși și forțe guvernamentale de la Kiev. Majoritatea celor 298 de pasageri erau olandezi. Ucraina și Statele Unite afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă aer-sol furnizată de Moscova separatiștilor.

La rândul său, Rusia a acuzat armata ucraineană, în timp ce Olanda a fost desemnată să conducă ancheta. Acest tribunal ar reprezenta "garanția eficientă a unui proces independent și imparțial pentru ca vinovații să fie trași la răspundere", subliniază proiectul Malaeziei, care consideră că doborârea avionului este o "amenințare pentru pacea și securitatea lumii". Premierul olandez, Mark Rutte, a apreciat vineri că un tribunal special al ONU este "cea mai bună opțiune" pentru a-i judeca pe cei vinovați de prăbușirea avionului. Viceministrul rus de externe Ghennadi Gatilov a afirmat recent că un asemenea tribunal ar fi "inoportun și contraproductiv", reamintește AFP.