MENIU

Atentate sinucigaşe în Yemen: cel puţin 20 de morţi şi 50 de răniţi

Cel puțin 20 de persoane murit, iar alte 50 au fost rănite, în urma unor atentate sinucigaşe din capitala yemenită Sanaa. Atacul nu a fost revendicat deocamdată, însă amintește de modul de operare al grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise și alte 50 au fost rănite miercuri, 2 septembrie, în două atentate sinucigașe comise împotriva unei moschei șiite din capitala yemenită Sanaa, au anunțat surse medicale, informează AFP.

Anterior, aceleași surse au anunțat un bilanț de opt morți și 30 de răniți în aceste două atacuri care au vizat o moschee șiită din cartierul Jarraf, la scurt timp după rugăciunea de după apusul soarelui.

Un bărbat având asupra sa o centură cu explozibil s-a aruncat în aer în mijlocul enoriașilor ce ieșeau din moschee imediat după rugăciune, au relatat locuitori.

În timp ce oamenii se grăbeau spre locul atentatului pentru a ajuta victimele, un al doilea individ s-a aruncat în aer la bordul mașinii sale pline cu explozibili, potrivit acelorași surse.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, însă amintește de modul de operare al grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Această organizație ultraradicală a revendicat la 21 martie primele sale atentate în Yemen, vizând mai multe moschei șiite. Bilanțul acelor atentate a fost de 142 de morți, unul dintre cele mai sângeroase înregistrate în această țară.

De atunci, gruparea a vizat și alte moschei șiite, cum a făcut-o la 29 iulie, când patru persoane au murit la Sanaa într-un atentat de acest tip.

Gruparea SI, care acționează în mai multe țări arabe, mai ales în Siria și Irak, îi consideră pe șiiți 'necredincioși'.

Capitala Sanaa se află în mâinile rebelilor șiiți houthi, care au cucerit, în urma unei ofensive lansate în iulie 2014 din fieful lor Saada (nord), ample zone din teritoriul yemenit. De la mijlocul lui iulie, forțele guvernamentale și aliații lor au recucerit din mâinile rebelilor șiiți cinci provincii din sud.

Rebelii houthi sunt, de la sfârșitul lui martie, ținta unei campanii aeriene arabe conduse de Arabia Saudită, în susținerea 'puterii legitime' a președintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, care a fugit din țară în fața avansării rebelilor, pentru a se exila la aliatul saudit.