MENIU

Atacul din inima Parisului seamănă teroare înaintea alegerilor prezidențiale

Atacul armat din capitala Franței a avut loc cu puțin înaintea primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în toiul unei campanii în care terorismul și securitatea au reprezentat chestiuni de maximă importanță.

Parisul a fost iarăși zguduit de un atac armat. Chiar dacă circumstanțele nu sunt încă elucidate pe deplin, atacul deosebit de grav, revendicat de ISIS, va reverbera puternic în societatea franceză, cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale de duminică.

Terorismul islamic este un subiect major al campaniei electorale, după atacurile recente care au ucis peste 230 de persoane în Franța din 2015. Candidatul care s-a remarcat prin cele mai dure poziții pe această temă, pe care le-a completat cu atacuri la adresa musulmanilor și a imigranților în general, este Marine le Pen, șefa extremei drepte.  

Atacul a avut loc de altfel chiar în seara în care candidații au făcul un ultim apel televizat către alegători. 

Emmanuel Macron, creditat cu mari șanse să ajungă în turul II de scrutin, și-a arătat solidaritatea cu polițiștii și a sublinat că este de datoria președintelui să protejeze țara.

Marine Le Pen, principala sa contracandidată, a anunțat la rândul său că este alături de forțele de securitate.

Și Francois Fillon a anunțat că aduce un omagiu forțelor de poliție și că își întrerupe campania. 

Jean-Luc Melenchon, surpriza sondajelor din ultimele zile, care cunoaște o creștere a cotei electorale, a anunțat și el că este alături de familia polițistului mort și de familiile celor răniți.