MENIU

Atac xenofob împotriva românilor? Anchetă după incendiul din Germania

Procuratura germană investighează dacă la Bergkamen a fost vorba despre un atentat sau despre un accident care a produs incendiul imobilului în care locuiau muncitori constructori, dintre care 33 erau cetăţeni români şi 8 cetăţeni moldoveni, notează RFI România.

„În momentul de faţă s-au început investigaţiile pentru a stabili dacă este vorba despre o tentativă de omor premeditat. Căutăm, de asemenea, să stabilim cine e vinovat de incendierea imobilului. Investigaţiile merg în toate direcţiile.”

Această declaraţie aparţine procurorului, Felix Giesenregen, de la Parchetul din Dortmund. Într-un interviu acordat postului public de televiziune WDR, din land-ul vestic Renania de Nord-Vestfalia, Giesenregen a mai spus că deocamdată nu există vreo persoană suspectată de a fi incendiat casa în care erau cazaţi peste 30 de muncitori constructori. În consecinţă, cercetările care au fost demarate sînt îndreptate contra unui individ neidentificat - respectiv unor indivizi neidentificaţi.

În noaptea de joi spre vineri, la scurtă vreme după miezul nopţii, poliţia a fost anunţată că în faţa unei case, situată pe un teren aparţinînd unor firme de construcţii, arde o maşină. Un brutar din vecinătate (a relatat postul TV, RTL) a observat că şi intrarea în respectiva casă este în flăcări. Potrivit primarului din Bergkamen, Roland Schäfer, citat de ziarul local „Nordwestzeitung”, a fost vorba de cîteva anvelope aprinse care se aflau la intrare. Cauciucul a produs un fum gros, iar persoanele care se aflau în casă nu au mai putut ieşi. S-au refugiat pe acoperiş, de unde au fost salvaţi de către pompierii sosiţi la faţa locului.

În primele relatări difuzate după incident s-a spus că ar fi vorba despre muncitori din Europa de Est. Apoi s-a spus că ar fi vorba despre muncitori români şi bulgari, ca, în cele din urmă, primarul din Bergkamen să precizeze că este vorba despre 33 de muncitori din România şi 8 din Moldova. Cu toţii lucrau pentru o firmă din orăşelul Unna. În urma incendiului, şapte dintre ei au fost transportaţi la spital, fiind intoxicaţi cu fum. La scurtă vreme au fost externaţi. Nici unul nu a suferit afecţiuni grave în urma acestui incident neelucidat. Conducerea firmei a declarat că-i va caza pe muncitori în altă parte – fără a preciza unde.

Mai multe articole despre:
incendiu români moldoveni Bergkamen