MENIU

Armata SUA arată imaginile dramatice ce ar putea declanșa un război în Orientul Mijlociu

Armata SUA a difuzat un clip video și o imagine care ar demonstra că Iranul este implicat direct în atacul asupra celor două petroliere din Golful Oman, petrecut joi dimineață. 

Armata SUA vine cu dovezi pentru acuzațiile la adresa Iranului în cazul atacului efectuat joi asupra a două petroliere, în Golful Oman. 

Un clip video surprinde o navă de patrulare a armatei iraniene, care se apropie de unul dintre cele două petroliere. Imaginile arată nava de patrulare lângă un petrolier și surprind o persoană care pare că îndepărtează un obiect de pe carena navei. 

Concluzia oficială a SUA? Nava aparține Gărzilor Revoluționare Iraniene și imaginile surprind momentul în care un militar iranian îndepărtează o mină magnetică neexplodată.

Oficialii americani au mai pus la dispoziția presei și o fotografie care ar arăta efectele exploziilor produse de o mină și un alt obiect, probabil tot o mină, dar neexplodată.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a acuzat oficial Iranul pentru "un asalt flagrant" asupra a doua petroliere din Golful Persic, in Marea Oman.

Pompeo spune ca SUA au ajuns la aceasta concluzie in urma unei analize a tipului de arme folosite, relateaza BBC.

Totusi, un oficial iranian a declarat, anterior, pentru BBC, ca "Iranul nu are nicio legatura cu acest incident".

Tensiunile sunt maxime în Orientul Mijlociu, în apropierea Stâmtorii Ormuz, pe unde trece 30% din petrolul lumii. Două petroliere au fost ținta unor atacuri de origine necunoscută, la doar o lună după un incident asemănător.

Cele două nave, Kokuka Courageous și Front Altair, se aflau în Golful Oman în momentul în care mai multe explozii au fost raportate la bordul lor.

Front Altair, care transporta 75.000 de tone de nafta, o materie primă pentru industria petrochimică și pentru producerea de benzină, pare să fi fost lovit de un proiectil, a declarat un oficial al rafinăriei de stat taiwaneze CPC, destinatarul transportului.

Petroliere sabotate aproape de coasta Emiratelor, într-un moment exploziv în regiune

Presa de stat iraniană a anunțat că nava s-a scufundat, informație negată de operatorul petrolierului.

Kokuka Courageous, care avea o cursă din Arabia Saudită spre Singapore, a fost lovit în chilă, chiar sub nivelul apei. Nava nu s-a scufundat, a anunțat operatorul.

Autoritățile iraniene au anunțat că cele două petroliere au fost evacuate: 44 de marinari au fost salvați.

Marina SUA a precizat la rândul său că a primit mesaje S.O.S. de la cele două echipaje. SUA dispun în zonă de un grup naval de luptă construit în jurul unui portavion, grup trimis pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Washington și Teheran.

Desfășurare militară copleșitoare a SUA în Orientul Mijlociu, mesaj pentru Iran

Incidentele vin la o lună după ce patru petroliere au fost ținta unor atacuri în largul coastelor Emiratelor Arabe Unite.

SUA au atribuit acele atacuri Iranului, acuzație pe care Teheranul a negat-o vehement.