MENIU

Anunț dramatic în timpul căutărilor disperate ale submarinului dispărut: ”O explozie violentă”

O "anomalie hidro-acustică" detectată la scurt timp după dispariţia submarinului argentinian ARA San Juan, în sudul Atlanticului, este investigată acum de salvatorii care verifică încă o dată zona de unde a fost emis semnalul. Șansele ca echipajul submarinului să mai fie în viață sunt minime. Anomalia acustică echivalează cu o explozie, a precizat un purtător de cuvânt al Marinei argentiniene.

"Anomalia hidro-acustică" sugerează posibilitatea că nava ar fi explodat, au anunţat pe surse autorităţile militare din Argentina, potrivit site-ului agenţiei de ştiri Dpa, citat de Mediafax.

După-amiază, un purtător de cuvânt al Marinei a confirmat scenariul cel mai negru. ”O singură explozie, scurtă, violentă, non-nucleară, a fost detectată în largul coastelor argentiniene în momentul în care submarinul a dispărut”, a precizat Enrique Balbi

Totuși, salvatorii verifică chiar acum locul de unde a fost emis acest semnal, în speranța că vor găsit orice indiciu cu privire la submarin.

Anomalia a fost detectată la aproximativ 30 de mile nautice (55 de kilometri) nord de ultima poziţie a submarinului şi la trei ore după ultimul contact cu echipajul navei, a declarat Enrique Balbi, purtător de cuvânt al Forţelor navale argentiniene.

Rudele membrilor echipajului au criticat autorităţile, pe care le acuză că au amânat iniţial căutările din cauza procedurilor administrative şi a problemelor de comunicare internă.

Concluzia experților: submarinul s-ar fi scufundat

Chiar și în cazul în care la bord nu a avut loc o explozie, șansele ca echipajul submarinului să mai fie în viață sunt minime.

Marina argentiniană a spus în mai multe rânduri că nu exclude nicio pistă, dar experții spun că eșecul operațiunilor de căutare sugerează că submarinul s-ar fi scufundat și nu mai poate reveni la suprafață din cauza unei defecțiuni. 

O dezvăluire tulburătoare. Ea se află la bordul submarinului dispărut pe fundul oceanului 

Stewart Little, un fost ofițer al Marinei Regale a Marii Britanii, consultat de BBC, oferă o prognoză sumbră.

”Dacă submarinul s-ar scufundat la o adâncime de mai puțin de 180 de metri, e foarte posibil ca un membru al echipajului să fi încercat să iasă la suprafață. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, probabil că adâncimea este mai mare”, a precizat Stewart Little.

Dacă nava se află la o adâncime mai mare de 600 de metri, atunci eforturile de salvare sunt oricum zadarnice.

Mai există supraviețuitori?

Aproape 4.000 de persoane din zece ţări participă la operaţiunile de căutare.

Meteorologii avertizează că în perioada următoare condiţiile meteo se vor deteriora, lucru care va îngreuna eforturile de căutare.

Ultima locaţie confirmată a submarinului ARA San Juan a fost la 432 de kilometri de coasta sudică a Argentinei, în urmă cu o săptămână.

Submarinul de producţie germană are la dispoziţie rezerve de oxigen suficiente pentru şapte, poate zece zile în cel mai bun caz, au explicat autorităţile navale.

Cele șapte zile expiră joi.