MENIU

Amendă de 225 de milioane de euro pentru compania WhatsApp, pentru încălcarea normelor UE privind protecția datelor

Sursa foto: Pixabay

Compania WhatsApp a fost amendată cu suma de 225 milioane de euro de către autoritatea pentru protecția datelor din Irlanda, pentru încălcarea normelor UE privind protecția datelor.

Compania deținută de Facebook a fost sancționată pentru lipsa de transparență în modul în care a partajat datele user-ilor cu alte companii deținute de Facebook.

Comisia pentru protecția datelor din Irlanda a declarat, joi, că WhatsApp nu a reușit să informeze europenii despre modul în care sunt colectate și utilizate datele personale, precum și modul în care partajează WhatsApp datele cu Facebook, potrivit CNBC.

Aceasta a ordonat platformei, care este utilizată de două miliarde de persoane din întreaga lume, să își modifice politicile de confidențialitate și modul în care comunică cu utilizatorii, astfel încât să respecte legislația europeană privind confidențialitatea. Drept urmare, WhatsApp ar putea fi nevoită să își extindă politica de confidențialitate, pe care unii utilizatori și companii au criticat-o deja pentru că este prea lungă și complexă.

Un purtător de cuvânt al WhatsApp a declarat, pentru CNBC, că firma intenționează să facă apel la această decizie.

„WhatsApp se angajează să ofere un serviciu sigur și privat. Am lucrat pentru a ne asigura că informațiile pe care le furnizăm sunt transparente și cuprinzătoare și vom continua să facem acest lucru. Nu suntem de acord cu decizia de astăzi în ceea ce privește transparența pe care am oferit-o oamenilor în 2018, iar sancțiunile sunt complet disproporționate”, a precizat purtătorul de cuvânt.

Compania spune că a făcut tot ce este necesar pentru a asigura transparența informațiilor și afirmă că nu este de acord cu sancțiunea aplicată care se referă la situația din 2018.

Autoritatea irlandeză DPC are un rol extrem de important în cadrul UE, deoarece Facebook, dar și alte companii americane mari de tehnologie, au în Irlanda sediile europene.

DPC a fost criticată de alte țări membre UE că, deși are un rol esențial și putere de decizie, este foarte lentă în a lua decizii când este vorba de giganții tech americani. Autorității irlandeze i s-a reproșat că dă amenzi prea mici care nu pot schimba modul în care aceste companii se vor comporta pe viitor.

Mai multe articole despre:
amenda whatsapp norme ue protectia datelor