MENIU

Lupta din R. Moldova merge în turul II. 99,4% din voturi numărate: Dodon-48,2%, Maia Sandu-38,4%

Aproape 49% dintre alegătorii înregistrați în Republica Moldova au votat, duminică, pentru a-și alege în mod direct președintele, după o campanie lungă, care a polarizat electoratul. Favoritul scrutinului, socialistul prorus Igor Dodon, nu a reușit să treacă de pragul de 50% necesar câștigării din primul tur, deși a fost foarte aproape. În al doilea tur, peste două săptămâni, Dodon se va confrunta cu fostul ministru al Educației Maia Sandu, pe care o sprijină și "Platforma Demnitate și Adevăr", dar și oficiali europeni, precum Angela Merkel sau președintele Comisiei Europene. 

UPDATE: Suspans până la capăt în Republica Moldova, după o zi electorală lungă și o seară pe măsură. A fost destul de aproape ca Igor Dodon, candidatul socialist prorus să câștige din primul tur alegerile prezidențiale, dar în cele din urmă, pe măsură ce procesele verbale din toată țara au fost prelucrate, acesta a scăzut sub 50%. 

În urma procesării a 99,42% din numărul total de procese verbale, Dodon a obţinut 48,23% din voturi, în timp ce Maia Sandu a acumulat 38,42% din sufragii.

Dan Dungaciu: În turul 2, Maia Sandu are o sarcină grea. Mesajul antioligarhi nu mai e suficient

UPDATE: De menționat rezultatele dezastruoase obținute de Mihai Ghimpu - 1,89% și Iurie Leancă, 3,1%. În schimb, Dumitru Ciubașenko, candidatul Partidului Nostru, a obținut 6%.

Cozmin Gușă: Cu acest scor al Maiei Sandu putem spera că Moldova se rupe spre atlantism

UPDATE: Igor Dodon vrea victoria din turul 1. „Mul­țu­mesc cetă­țe­ni­lor. Ați dat dova­dă de matu­ri­ta­te poli­ti­că. Până la urmă, toți am lup­tat pen­tru ale­ge­ri direc­te. Mul­țu­mesc cole­gi­lor. Ale­ge­ri­le au demon­strat că lide­rul opo­zi­ți­ei soci­a­lis­te se bucu­ră de cea mai mare încre­de­re. Exis­te șanse rea­le să învin­gem din turul I. Nu au fost pro­ce­sa­te pro­ce­se­le ver­ba­le din Băl­ți, Basa­ra­beas­ca, Găgă­u­zia. Sun­tem la limi­tă. Dra­gi cole­gi din teri­to­riu, făceți-vă mun­ca mai depar­te. Am încre­de­re că putem obți­ne vic­to­ria din pri­mul tur”, a decla­rat Igor Dodon, lide­rul cur­sei elec­to­ra­le, în urmă cu câte­va minu­te, la sedi­ul PSRM.

„Vic­to­ria noas­tră e ine­vi­ta­bi­lă, iar acest lucru tre­bu­ie să-l înțe­lea­gă toți… Să ne pre­gă­tim să obți­nem vic­to­ria în aceas­tă cam­pa­nie din turul I”, a pre­ci­zat Dodon, după care a men­țio­nat că va reve­ni cu alte infor­ma­ții pes­te 1-2 ore, atun­ci când vor fi cunos­cu­te rezul­ta­te­le fina­le.

UPDATE: Diferența dintre Igor Dodon și Maia Sandu scade, după numărarea a 80% din voturi: Dodon - 50,7%, Maia Sandu - 35,9%

UPDATE: Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele după numărarea a 30,66% din voturile exprimate. Igor Dodon conduce detașat cu 55% din voturi, urmat de Maia Sandu, cu 30,69% din voturi. 

UPDATE: La ora 21.00, ora închiderii urnelor în Republica Moldova, numărul cetățenilor care au votat ajunsese la 1.430.000, reprezentând 48,9% din totalul alegătorilor înregistrați. 

Cei mai mulţi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani. Cei mai pasivi alegători fiind tinerii cu vârstele cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Candidatul comun al PPPDA-PAS-PLDM, Maia Sandu, a ținut să le mulțumească tuturor cetățenilor care au participat la vot.

Maia Sandu spune că votul de astăzi înseamnă un prim-pas pentru o viață mai bună aici, în Moldova.

"Dragi prieten, dragi cetățeni, vreau să vă mulțumesc celor care au mers astăzi la vot. Votul de astăzi înseamnă că oamenii vor o schimbare. Vreau să le mulțumesc femeilor, care au ascultat îndemnul făcut de mine. Vreau să le mulțumesc moldovenilor din diasporă. Au fost mai puțini tinerii care să meargă la vot, asta din cauza impedimentelor puse de autorități. Vreau să le mulțumesc cetățenilor care m-au sprijinit pe mine. Vreau să le mulțumesc celor care au făcut ca eu astăzi să mă pot afla în fața dvs. Ca noi să putem desfășura această campanie. Campania noastră a fost prima campanie bazata pe onestitate și respect față de cetățeni. Astăzi am făcut un prim-pas pentru o viață mai bună în Moldova. Oamenii onești, cinstiți și muncitori trebuie să se simtă bine la ei acasă”, a declarat Maia Sandu, citat[ de Unimedia.md.

UPDATE: La sec­ția de vot des­chi­să la Strat­ford, Lon­dra, mol­do­ve­nii con­ti­nuă să stea la coa­dă pen­tru a-și vota pre­șe­din­te­le, notează ZDG.md. Un citi­tor ZdG, care așteap­tă să vote­ze, infor­mea­ză că ale­gă­to­rii se tem că nu vor reu­și să intre până la ora închi­de­rii sec­ți­ei de vot și că nu le vor ajun­ge bule­ti­ne.

Con­tac­ta­tă de ZdG, repre­zen­tan­ta ser­vi­ci­u­lui de pre­să al Comi­si­ei Elec­to­ra­le Cen­tra­le ne-a comu­ni­cat că au fost tri­mi­se câte 3 mii de bule­ti­ne pen­tru fie­ca­re din­tre cele două sec­ții de vota­re des­chi­se la Lon­dra, Marea Bri­ta­nie. Potri­vit ulti­me­lor date colec­ta­te de CEC, în una din­tre sec­ți­i­le des­chi­se la Lon­dra vota­se deja 688, iar în cea­lal­tă, din Strat­ford, vota­se în jur de 1600 de per­soa­ne.

UPDATE: Analistul politic Cristian Hrițuc a observat la Realitatea TV că prezența la urne pânî la această oră este una scăzută. Structura electoratului care a fost prezent la urne mai arată că favoritul principal, socialistul prorus Igor Dodon, are șanse să câștige alegerile prezidențiale chiar din primul tur.

UPDATE: Până la ora 19:00, și-au exercitat dreptul la vot peste 1.383.000 cetățeni, ceea ce constituie o rată de participare de peste 47,5% din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

9,8% au vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani;

25,87% - 26-40 de ani;

26,16% - 41-55 ani;

29,66% - 56-70 de ani și 8,51% reprezintă electoratul cu vârstă de peste 71 ani.

UPDATE. Comentatorul Dan Dungaciu a declarat la Realitatea TV că prezența la urne de până acum este "masivă", dar că structura electoratului pare a-l favoriza pe candidatul Partidului Socialist, Igor Dodon. Următoarele ore ar putea duce, într-o oarecare măsură, o răsturnare a situației. 

Până la ora 16.30, la urne veniseră 1.187.000 de alegători, reprezentând 41,05% din cetățenii cu drept de vot. 

 

UPDATE: Prezența la urne la ora 15.00 era de 1.045.000 de persoane, reprezentând 36,32% din alegătorii cu drept de vot. 

UPDATE: Niciun exit-poll nu va anunța rezultatele estimate ale alegerilor din Republica MOldova în această seară, anunță Realitatea TV. 

UPDATE: Peste 28% dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat la vot până la ora 13:00 în alegerile președințiale care au loc duminică, a anunțat, într-o conferință de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu.

Potrivit acesteia, mai mult de 820.000 de persoane și-au exprimat dreptul de a vota în cele peste 2.100 de secții de votare deschise atât în Republica Moldova, cât și în afara țării.

Cea mai ridicată prezență la urne s-a înregistrat în raionul Ocnița (31,72 %), iar cea mai scăzută în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (21,99%).

Localitatea cu cei mai activi alegători este Pocrovca din raionul Dondușeni (63,76 %).

Statisticile CEC arată că 35% dintre cei care au votat au vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani, iar 25% între 31 și 55 de ani. Rata cea mai scăzută de participare se înregistrează în rândul tinerilor între 18 și 25 de ani, doar 7% dintre aceștia participând la alegeri până la ora 13.00.

De asemenea, datele statistice arată că dintre votanți aproape 51,5% sunt femei.

UPDATE: Candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM), Maia Sandu, speră ca alegerile președințiale de duminică să ofere Republicii Moldova un președinte onest și corect.

"Am votat pentru un președinte onest, corect, care să ne reprezinte pe noi, care să promoveze interesele oamenilor ce muncesc cinstit, oamenilor care vor să trăiască în Republica Moldova, un președinte care să ne unească pe noi toți, să nu ne divizeze, să nu ne sperie că ne va alunga din această țară, un președinte care vrea ca această țară să prospere și în care toți oamenii să se bucure de bunăstare", a afirmat Maia Sandu.

UPDATE: Până la ora 11.30 votaseră 568.000 de cetățeni, reprezentând 20% din cetățenii cu drept de vot. Iată prezența la vot în timp real:

Cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 - 70 de an, iar cei mai pasivi cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

UPDATE: Aglomerație la secțiile unde votează alegătorii din Transnistria

Alegătorii transnistreni au trecut frontiera pentru a vota la secțiile de votare 41 și 42 din localitatea Varnița, special constituite pentru electoratul din stânga Nistrului.

"Este un flux mare. Făcând comparație cu secțiile de votare locale, la noi e un flux mare. Oamenii sunt responsabili. Toți speră la un viitor mai bun", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Secției de votare 41, Tatiana Druc.
"Am venit să votăm aici pentru că autoritățile din Transnistria nu au fost de acord cu amenajarea de secții de votare la Tiraspol. Fiecare a venit pe cont propriu, cu mașina personală, cum a putut", susține unul dintre alegători.
La alegerile pentru președintele Republicii Moldova pot participa toți cetățenii din regiunea transnistreană care au cetățenie moldovenească.

Primul președinte ales direct după 2.000

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului "Platforma Demnitate și Adevăr" (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali.