MENIU

Alegeri parlamentare în Egipt. Care este miza lor și ce spun experții politici

Alegeri parlamentare în Egipt. Egiptenii sunt chemați, astăzi, la urne pentru a alege un nou Parlament favorabil președintelui Abdel Fattah al-Sissi, fostul șef al armatei care reprimă orice opoziție, la doi ani după ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi.  În opinia observatorilor, Parlamentul care va rezulta în urma alegerilor și care are 596 de locuri nu va face decât să aprobe deciziile lui Sissi, un președinte fără partid, dar susținut deschis de majoritatea zdrobitoare a candidaților, relatează AFP.

Acest scrutin legislativ, care se derulează în absența aproape totală a opoziției, începe duminică și luni în 12 din cele 27 de provincii ale țării, pentru peste 27 de milioane de persoane cu drept de vot.

Alegeri parlamentare în Egipt. Birourile se deschid la ora 09.00 (07.00 GMT) și se vor închide la ora 21.00 (19.00 GMT).

Aceste alegeri parlamentare, primele din Egipt după dizolvarea, în 2012, a legislativului dominat de islamiști, se derulează în două etape, conform unui sistem complex, deopotrivă uninominal și pe liste.

Alegeri parlamentare în Egipt."Dacă parlamentarii ar dori, ar putea instaura un echilibru (al puterilor). Însă dată fiind popularitatea lui Sissi, acest lucru nu se va întâmpla. Președintele își va păstra puteri importante", afirmă Youssri Al-Azabawi, expert al Centrului Al-Ahram pentru studii politice și strategice.

Alegeri parlamentare în Egipt. Sissi, mareșal în retragere, rămâne extrem de popular printre egipteni, care văd în el omul puternic capabil să relanseze economia în dificultate și să stabilizeze țara.

Deși Constituția acordă legislativului puteri deloc de neglijat, în special cele de retragere a încrederii pentru președinte și de a vota o moțiune de cenzură împotriva guvernului, "acest parlament nu va fi nici revoluționar, nici reformist", estimează politologul Hazem Hosni.

"Nu va exista o opoziție reală care să pună piedici executivului", adaugă el.

Alegeri parlamentare în Egipt. După înlăturarea lui Mohamed Morsi de la putere, în iulie 2013, autoritățile egiptene au reprimat toate vocile disidente.

Confreria Frăția Musulmană, din rândurile cărora provenea Morsi, a fost interzisă de putere, în contextul în care ea câștigase toate alegerile organizate după revolta din 2011 care l-a alungat pe Hosni Mubarak din fruntea statului.

În lunile care au urmat destituirii lui Morsi, poliția și armata au ucis peste 1.400 de manifestanți islamiști care cereau întoarcerea sa la putere. Zeci de mii dintre susținătorii săi au fost trimiși la închisoare, iar câteva sute, inclusiv Morsi, au fost condamnați la moarte în procese în masă denunțate de ONU.

Alegeri parlamentare în Egipt. Mișcările tineretului laic și ale stângii, care s-au aflat în fruntea revoltei din 2011, reprimate și prost organizate, vor boicota scrutinul sau vor fi slab reprezentate.

Sissi a făcut apel sâmbătă la 'o participare puternică' la urne, cerându-le "tuturor egiptenilor să meargă la vot" și "să facă alegerea bună" și spunând că așteaptă "de la tineret să fie principalul motor al celebrărilor democratice".

Potrivit experților, toate coalițiile electorale au foști membri ai Partidului Național Democrat (PND), formațiunea dizolvată a lui Mubarak, în special 'Pentru iubirea de Egipt', alianța favorită.

Alegeri parlamentare în Egipt. Coaliția, care regrupează partide liberale de centru-dreapta, oameni de afaceri și foști miniștri, vrea să controleze două treimi din parlament pentru a-l susține pe Sissi.

O altă coaliție importantă este Frontul Egiptean, condusă de partidul lui Ahmed Chafiq, ultimul prim-ministru din timpul lui Mubarak.

Partidul salafist Al-Nour, care a susținut înlăturarea lui Morsi, este singurul partid islamist în cursă. Însă formațiunea este pro-Sissi.

Peste 360.000 de polițiști și militari sunt desfășurați pentru a asigura securitatea birourilor de vot, într-un moment în care în Egipt au loc atentate jihadiste sângeroase împotriva forțelor de securitate.

Cea de-a doua etapă a alegerilor, care va viza peste 28 de milioane de persoane cu drept de vot în restul de 13 provincii va începe la 22 și 23 noiembrie.