MENIU

Adevărul despre trenul încărcat cu blindate militare, ”abandonat” în Franța

Este adevărat că un tren care transporta vehicule militare a fost abandonat de mecanicul său, pe o linie secundară, deoarece i se terminase programul de lucru? Aceasta este povestea extraordinară care a circulat foarte mult în ultimele zile în mediile franceze și pe rețelele de socializare, notează RFI Romania.

Este adevărat, cu excepția faptului că totul este complet fals, a explicat Le Nouvel Observateur, citând o anchetă a jurnaliștilor de la televiziunea France 3.

Totul a început joi, 4 iulie. Tancurile de la o bază a armatei din Gironde au fost încărcate într-un tren de marfă, urmând a ajunge la parada din 14 iulie. Joi seara, trenul se găsea în gara Libourne și de atunci au început să circule multe informații false.

De fapt, nu a fost niciun abandon, au explicat Căile ferate franceze: "Toți conductorii au un program foarte strict. În acea zi, odată orele de lucru ale angajatului fiind epuizate, conform procedurilor, trenul a fost tras pe o linie de serviciu până la sosirea înlocuitorului. Acesta nu este un tren de călători ".

Libération spune că, într-adevăr, o echipă a poliției feroviare și a jandarmeriei a fost trimisă la fața locului după sosirea trenului, dar nu a fost nicio neregulă, totul s-a petrecut conform protocolului definit cu armata:

"Se acceptă ca un tren care oprește într-o stație poate rămâne nesupravegheat pentru un timp, câtă vreme nu conținea armament funcțional și muniții, iar ministerul apărării fusese informat de către căile ferate că trenul oprise în stația Libourne. În concluzie, dacă oprirea de la Libourne nu a fost planificată pe traseul inițial, nici conductorul nu a părăsit convoiul militar fără avertisment. El a obținut permisiunea de a opri trenul la Libourne, deoarece timpul maxim de serviciu a fost depășit. În plus, spre deosebire de ceea ce s-a afirmat în mai multe rânduri, a fost vorba de un tren al SNCF și nu al unei companii private”.

Mai multe articole despre:
Franţa tren blindate tancuri